Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van de ‘sociale veiligheid’. Wij hebben de activiteiten uit het Uitvoeringsplan uitgevoerd. We hebben ingezet op de weerbaarheid van onze jongeren, de zorg en veiligheid voor kwetsbare personen en het versterken van de digitale veiligheid in onze gemeente. We hebben verder geïnvesteerd in de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit op Schiphol en daarbuiten. Ook hebben we ingezet om de problematiek met betrekking tot polarisatie, extremisme en radicalisering in onze gemeente klein en beheersbaar te houden.

Activiteiten

01. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs

02. Versterken digitale veiligheid

03. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen

04. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit

05. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme

Toelichting

01. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs

In 2023 hebben we verschillende activiteiten uitgevoerd om de weerbaarheid van jongeren te vergroten. In de eerste plaats hebben we de campagne YouChoose naast het thema wapenbezit nu ook uitgebreid met het thema drugscriminaliteit. We hebben voor dit thema een nieuwe virtual reality (VR) video ontwikkeld waarmee we in de vorm van gastlessen in het najaar weer langs de scholen zijn gegaan. Dit was onderdeel van een breder programma waaronder ook de rechtbankles en de crime scene van de politie en een quiz door de straatcoaches van handhaving en toezicht valt. Doel was het bewust maken van jongeren van de risico's van drugscriminaliteit.

Daarnaast stond de jaarlijkse skilldag in het teken van special forces, waarbij jongeren actief konden kennismaken met verschillende veiligheids-beroepen zoals politie, defensie, marechaussee en handhaving. Hierbij konden zij diverse skills (vaardigheden) leren en in de praktijk brengen en was er een beroepenmarkt in het kader van het stimuleren van eerlijk geld verdienen.

De pilot waarbij een casusregisseur met risico-jongeren aan de slag gaat die dreigen af te glijden in de criminaliteit, is voortgezet en doorontwikkeld naar een persoonsgerichte aanpak. De casusregisseur zorgt ervoor dat, naast de jongere en diens ouders, alle betrokkenen zoals school, hulpverlening, leerplicht, politie, Raad voor de Kinderbescherming en jeugdreclassering overleg voeren met het doel tot een goed afgestemd plan te komen en de jongere te bewegen andere keuzes te maken. Dit heeft geleid tot een versterking van de samenwerking met een aantal ketenpartners waardoor een sluitende aanpak is ontstaan.

02. Versterken digitale veiligheid

We hebben deelgenomen aan regionale preventieprojecten voor de aanpak van cybercrime en veelvoorkomende gedigitaliseerde criminaliteit. Deze projecten richten zich op: slachtofferpreventie, daderpreventie en preventie van facilitators. De regionale projecten zijn mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. We hebben lokaal ingezet op preventie, het voorkomen van slachtofferschap door middel van doelgroepenaanpak. In samenwerking met de politie zijn voorlichtingsbijeenkomsten, een ‘Echt of Nep’ tour voor inwoners van Haarlemmermeer georganiseerd in diverse wijken. De digitale wijkagent heeft zijn positie versterkt door het geven van voorlichtingsbijeenkomsten aan inwoners, door het gamen met Haarlemmermeerse jongeren en door het geven van digitale trainingen aan politiemedewerkers. Door middel van gastlessen/voorlichtingslessen op scholen hebben we de bewustwording vergroot bij kinderen/jongeren over diverse digitale thema's. Ook hebben wij in onze communicatie aandacht besteed aan de aangiftebereidheid.

03. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen

Ook in 2023 is geïnvesteerd in de relaties met zorg- en veiligheidspartners in en buiten het Zorg- en Veiligheidshuis Kennemerland. Ten behoeve van zorg én de veiligheid van kwetsbare personen is een goede verbinding met en tussen zorg- en veiligheidspartners cruciaal. Nog steeds is er een groot aantal meldingen over mensen met onbegrepen gedrag en wordt casuïstiek complexer. Juist deze ingewikkelde casuïstiek vereist goede afstemming, integrale samenwerking en gedegen casusregie. Onze casusregisseur is actief op deze casuïstiek: mensen met meervoudige problematiek met een veiligheidsrisico voor de inwoner zelf en/of diens omgeving. Er is meer uitvoerende begeleiding met een ‘eropaf’-houding. Met de inzet van deze casusregie worden meer concrete resultaten geboekt op individueel niveau van de kwetsbare personen. Zo heeft de inzet van de casusregisseur er bij een zaak van een hardnekkige zorgmijder, voor gezorgd dat deze toch in gesprek ging met de woningbouwcorporatie. De casusregisseur heeft zich hierbij in 2023 met name op jongeren gericht.

04. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Op Schiphol hebben we samen met onze publieke en private partners uitvoering gegeven aan het Programma aanpak ondermijning Schiphol (PAOS). We hebben daarin geïnvesteerd in de locatiegerichte-, branchegerichte- en op integriteit van Schipholpashouders gerichte aanpak. Daarin zijn nieuwe barrières opgeworpen tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit en is verder geïnvesteerd in de bewustwording en weerbaarheid van werknemers met een Schipholpas. Voor de periode 2024-2026 is een nieuw plan van aanpak met begroting opgesteld en ter goedkeuring aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het PAOS wordt vanaf 2024 gedekt uit een structurele rijksbijdrage.

In 2023 zijn er meerdere integrale controles uitgevoerd bij bedrijven en panden in samenwerking met de politie, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Tijdens deze controles zijn onder andere een illegale sigarettenfabriek, verdovende middelen, gestolen auto-onderdelen en witwasconstructies aangetroffen. Ook waren er bij een aantal bedrijven vreemdelingen aan het werk of waren de arbeidsomstandigheden niet op orde. Meerdere controles waren gericht op transportbedrijven omdat dit een kwetsbare branche is voor georganiseerde criminaliteit.
Er is nieuw Damoclesbeleid vastgesteld. Deze beleidsregel maakt inzichtelijk op welke wijze de burgemeester invulling geef aan de bevoegdheid om een bestuurlijke sanctie op te leggen als de Opiumwet is overtreden. Omdat het sluiten van een pand, in het bijzonder woningen, verstrekkende gevolgen kan hebben is het nieuwe instrument ‘last onder dwangsom’ vaker ingezet. In 2023 is negen keer een last onder dwangsom is opgelegd. Er is ook gewerkt aan de interne weerbaarheid van de organisatie tegen beïnvloeding van criminelen. Wij hebben hierbij de koppeling gemaakt tussen ondermijning en integriteit en op deze beleidsvelden nauw samengewerkt. Zo worden er weerbaarheidstrainingen gegeven en zijn systemen en processen aangepast. Het afgelopen jaar zijn er 127 meldingen ontvangen via Meld Misdaad Anoniem. Dit is vergelijkbaar met het jaar ervoor.

05. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme

We hebben een aanpak ontwikkeld die gericht is op zowel het voorkomen van polarisatie, radicalisering en extremisme alsmede signalen hiervan aanpakt. Er is bijvoorbeeld geïnvesteerd in de versterking van de gemeentelijke werkgroep van aandachtsfunctionarissen, maar ook in de uitbreiding hiervan met externe aandachtsfunctionarissen. Dit zorgt voor een stabiel netwerk met deskundige professionals. Daarnaast zijn we met een aantal signalen aan de slag gegaan. De oorlog tussen Israël en Hamas heeft ook in onze gemeente tot spanningen geleid. Hier hebben we samen met ons netwerk op ingezet, waardoor de situatie momenteel beheersbaar rustig is. We hebben onder andere gesprekken gevoerd op scholen en met diverse belangenorganisaties. Op niveau van de politie-eenheid zijn we gestart met een eenduidig handelingsperspectief in de aanpak van anti-institutioneel extremisme samen met andere gemeenten, Zorg- en Veiligheidshuis, politie en openbaar ministerie (OM). We hebben van het ministerie van Justitie en Veiligheid een subsidie ontvangen voor een aandachtsfunctionaris anti-institutioneel extremisme.