Beleidsdoel B: Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

De gemeente Haarlemmermeer staat voor grote ruimtelijke opgaven. In de structuurvisie wordt onder meer uitgegaan van binnenstedelijke woningbouwopgaven in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp. Ook de opgaven die samenhangen met de 'Versnelling Woningbouw' in Lisserbroek, Cruquius, Nieuw-Vennep West en Hoofddorp Noord zijn groot. Tenslotte is er de transformatieopgave van kantoren- en bedrijventerreinen in Beukenhorst-West (Hyde Park), Hoofddorp-Noord en Bols-Pionier in Nieuw-Vennep. Daarnaast zijn er andere grote projecten zoals de ontwikkeling van bedrijvenparken aan de oostzijde van Haarlemmermeer en de ontwikkeling van PARK21.

De ruimtelijke uitdaging is groot en de economische perspectieven zijn door de coronacrisis onduidelijk en gediversi€ceerd. Zo lijkt bijvoorbeeld de logistieke branche het zeer goed te doen, terwijl andere branches sterk geraakt worden. Ook de woningbouw lijkt (nog) niet danwel slechts beperkt geraakt te worden. Vooralsnog werken wij samen met de ontwikkelaars uit de markt, om vanuit de planvoorbereiding in de voorgaande jaren, deze ontwikkelingen tot een succes te maken.

Activiteiten

01. Realiseren van woningbouwprojecten

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

04. Faciliteren van de energietransitie

Toelichting

01. Realiseren van woningbouwprojecten

We constateren dat in de gemeente een grote behoefte is aan woningen. Om aan deze behoefte te voldoen bouwen we nu en de komende jaren vele woningen in verschillende kernen en met verschillende woonmilieus. Dit om tegemoet te komen aan de wensen van onze inwoners en die van de regio. In 2021 zijn de grootste woningbouwprojecten die in uitvoering zijn: Hoofddorp Tudorpark en Tudorgardens, Cruquius Wickevoort, Badhoevedorp Quatrebras en Spaarndam Spaarnebuiten. En in de hele gemeente nog een scala aan kleinschalige projecten. Dit jaar zijn we doorgegaan met de planontwikkeling van toekomstige woningbouwprojecten, zoals Hyde Park bij het station Hoofddorp en Pionier-Bols in Nieuw-Vennep. Maar ook de woningbouwprojecten Lincolnpark, Rooseveltpark, Lisserbroek Binnenturfspoor en -Noord, Nieuw-Vennep West, Cruquius-Zwaanshoek en Badhoevedorp zijn dit jaar verder gekomen in hun planontwikkeling. Meer hierover is opgenomen in de Bestuurlijke Voortgangsrapportage Wonen 2021 (2021.0002550). Gezien de grote vraag naar woningen willen we de komende jaren de productie van woningen versnellen (Versnelling woningbouwproductie 2017.0037218). En om de woningnood op korte termijn deels te verkleinen ontwikkelen en bouwen we tijdelijke flexwoningen. Bijvoorbeeld bij het station van Nieuw-Vennep.

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

Haarlemmermeer is de afgelopen jaren economisch en demografisch sterk gegroeid. Op dit moment is de gemeente economisch gezien een van de vijf grootste gemeenten van Nederland. Naast de sterke groei speelt er op dit moment een veelheid aan grote en relevante opgaven, programma’s, trajecten en ontwikkelingen die tegelijkertijd om ruimte en inzichten vragen, denk hierbij aan het doortrekken Noord/Zuidlijn, de woningbouwopgave, energietransitie maar ook aan de verschillende gebiedsontwikkelingen zoals Beukenhorst Oost Oost, Badhoevedorp Zuid en Schiphol Trade Park (STP). Om in de toekomst afzonderlijke kantoor- en bedrijventerreinontwikkelingen meer integraal te bezien en meer te kunnen gaan sturen op de te realiseren kwantiteit en kwaliteit van kantoren en bedrijventerreinen zijn we in 2021 begonnen met het in kaart brengen van de werklocatiemarkt. Dit houdt in dat we alle terreinen inclusief de nog te ontwikkelen (deel)gebieden inventariseren. Komend jaar zullen we dit traject verder oppakken en de geïnventariseerde informatie analyseren om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat willen we waar en wanneer met welke kwantiteit en kwaliteit ontwikkelen?

De ruimtelijk economische vraagstukken die van invloed zijn op de realisatie van werklocaties zullen hierin worden meegenomen, daarbij hoort ook de mogelijke invloed van de coronacrisis op de kwantiteit en kwaliteit van de kantoor- en bedrijventerreinen.

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

Om tegemoet te komen aan de behoefte tot recreëren in het buitengebied zet de gemeente met name in op de realisatie van nieuwe recreatieve verbindingen en nieuwe recreatiegebieden als PARK21, Geniepark en Veldpost Badhoevedorp zuid. Meer hierover is opgenomen in het programma Maatschappelijke ontwikkeling.

PARK21 is gefaseerd in verschillende deelprojecten in uitvoering (deelgebieden 2, 3 en 4). Voor het gehele PARK21 is er in 2021 een milieu effect rapportage (mer) opgesteld en een nieuw bestemmingsplan, waarmee ontwikkelingen in het park mogelijk worden gemaakt. Zie ook de jaarlijkse Voortgangsrapportage PARK21 aan de raad (2021.0000357).

04. Faciliteren van de energietransitie

De Programmatische aanpak Energietransitie Haarlemmermeer bestaat uit de lijnen betrokkenheid, energiegebruik en fossielvrij, lokale productie van duurzame energie en energie-infrastructuur. In 2021 zijn veel beleidsstukken afgerond die als basis dienen voor de verdere uitvoering van de energietransitie. Met betrekking tot energieopwek is de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES, 2021.0000778), het beeldkwaliteitsplan Zonnecarré (2021.0000819) en het beleidskader Lokaal Eigenaarschap (2021.0000755) vastgesteld. Voor windenergie is er een brede peiling geweest onder inwoners. Dit heeft geleid tot een amendement van de raad op de RES om het zoekgebied voor windenergie ook vast te stellen.

Met betrekking tot de warmtetransitie zijn de Warmtevisie 2030 (2021.0002134) en het beleidskader Omarmen initiatieven in de Warmtetransitie (2021.0002132) vastgesteld. Daarbij is ook gewerkt aan beleid voor warmtebronnen zoals de verordening gesloten bodemenergiesystemen (2021.0000693). Om inwoners en ondernemers te helpen in de energietransitie is het Energieloket Haarlemmermeer opgezet en wordt zij ondersteund door verschillende professionele partners. Verder heeft een aantal gebiedsgerichte projecten plaats gevonden ten behoeve van de warmtetransitie. Onder andere een participatieve aanpak in Rijsenhout waarbij gebruikt is gemaakt van het online platform OpenStad.