Beleidsdoel E: Haarlemmermeer biedt een gezond leefklimaat.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Wij streven naar een gezond leefklimaat voor onze inwoners. Milieubeheer, bodembescherming en bodembeheer dragen hieraan bij. Wij willen de kwaliteit van de bodem behouden en deze waar mogelijk verbeteren.
In 2020 zijn op enkele locaties veel meldingen van bewoners ontvangen van overlastgevende mieren. Wij hebben dit in 2021 onderzocht en het bleek te gaan om de zeer invasieve exoot, het mediterraan draaigatje (Tapinoma nigerrimum complex). Aangezien het mediterraan draaigatje goed in staat is diens leefgebied te vergroten en via de openbare ruimte overlast te veroorzaken bij inwoners, is het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) ingeschakeld om een inventarisatie uit te voeren op de locaties Graan voor Visch in Hoofddorp en Stuurboord/Loefzijde in Rijsenhout. Vanwege risico’s op het gebied van milieu, volksgezondheid en financiële aspecten is, op basis van deze inventarisaties, behandeling nodig. Het KAD heeft een beheersplan opgesteld op basis waarvan in 2022 maatregelen zullen worden genomen.
Activiteiten
01. Overdracht bodemtaken in verband met de Omgevingswet |
02. Het saneren van bodemverontreiniging |
03. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer |
Toelichting
01. Overdracht bodemtaken in verband met de Omgevingswet
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de aanvullingswet bodem worden de provinciale bodemtaken met betrekking tot bodemsaneringen overgedragen aan de gemeenten. In onderlinge afstemming met de provincie en de OD NZKG zijn lijsten met bodemlocaties opgesteld die onder verantwoordelijkheid van de gemeente komen en locaties waar de provincie nog verantwoordelijk is voor de sanering of de nazorg. Doordat de invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2023 zijn deze lijsten nog niet definitief vastgesteld. Samen met de andere gemeenten binnen de regio van de OD NZKG, de waterschappen, de provincie en de OD NZKG is gewerkt aan een zoveel mogelijk uniform bodembeleid dat na inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt vastgesteld.
02. Het saneren van bodemverontreiniging
Wij hebben verontreinigde grond gesaneerd op locaties waar wij werkzaamheden hebben uitgevoerd. In verband met de afronding van recreatiegebied de Boseilanden is een loodverontreiniging afkomstig van een voormalige kleiduivenschietvereniging gesaneerd. Ter plaatse van de voormalige gemeentewerf in Halfweg is voor de bouw van de toekomstige woonwijk Sectorpark een bodemsanering uitgevoerd van met name asbest. Aan de Spaarnwouderweg bij bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen en de Schipholweg in Badhoevedorp zijn in verband met herinrichtingswerkzaamheden bodemsaneringen uitgevoerd van de verontreinigde bermen .
Aan de IJtochtkade in Zwanenburg hebben wij de bodemsanering voortgezet. De fase van de actieve sanering kon nog niet worden afgerond, omdat er naast de te saneren oplosmiddelen ook grote hoeveelheden minerale oliën aanwezig zijn.
03. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer
Wij hebben duurzaam bodembeheer toegepast door het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de bodem en door hergebruik van grond. De in de gemeente vrijkomende grond is zoveel mogelijk hergebruikt binnen de eigen projecten, zoals de landschapsheuvel Veldpost in Badhoevedorp en het bedrijventerrein De Liede.