Beleidsdoel C: Zorgen voor een adequaat beheer in de openbare ruimte van grondwater, hemelwater en afvalwater.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Door een adequaat en duurzaam beheer van grond-, hemel- en afvalwater in de openbare ruimte beschermen wij de volksgezondheid, de leefomgeving en het milieu. Hiervoor streven wij naar een robuust, duurzaam en klimaatbestendig watersysteem, met een goede waterkwaliteit. Wij voldoen aan het landelijke Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie door onze ambities voor klimaatbestendigheid te verankeren in de Strategische Samenwerkingsagenda met het hoogheemraadschap van Rijnland. De gemeentelijk specifieke uitwerking van deze ambities moet worden geborgd in het nieuw op te stellen klimaatadaptatiebeleid. Daarnaast streven wij naar een duurzaam, goed beheerbaar afvalwaterstelsel, waarbij wateroverlast wordt tegengegaan en wordt voorkomen dat verontreinigd afvalwater in de bodem of in het oppervlaktewater terechtkomt. Door sloten, tochten en vaarten (watergangen) goed te onderhouden houden wij de waterkwaliteit en waterkwantiteit op voldoende niveau.

Tabel 53

Programma / Omschrijving

Eenheid

Bron

Metingen

Prognose

2019

2020

2021

2021

Aantal meldingen van riooloverlast

Aantal

Meldingen Openbare Buitenruimte

1.607

1.617

1.844

< 1.750

Activiteiten

01. Het verstrekken van advies en voorlichting aan inwoners, instellingen en ondernemers over (grond)waterbeleid en klimaatadaptatie

02. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer

03. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water

04. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering en gemalen)

05. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer

Toelichting

01. Het verstrekken van advies en voorlichting aan inwoners, instellingen en ondernemers over (grond)waterbeleid en klimaatadaptie

Wij hebben inwoners en ondernemers regelmatig over specifieke waterthema’s geinformeerd via folders, de verschillende (sociale) media en de gemeentelijke website. Ons doel was deze partijen bewust te maken, zodat zij ook zelf bijdragen aan klimaatbestendigheid en het voorkomen van wateroverlast. Hiervoor werkten wij samen met het hoogheemraadschap van Rijnland en NMCX Centrum voor Duurzaamheid in het samenwerkingsinitiatief 'Haarlemmermeer Waterproof'.
Samen met NMCX is bijvoorbeeld een Haka-Tegelwipwedstrijd (tuintegel eruit, plant erin) gehouden, waaraan inwoners van verschillende kernen hebben meegedaan. Het doel van de wedstrijd was bewustwording met betrekking tot klimaatadaptatie en biodiversiteit. Helaas was de animo gering. De wedstrijd is gewonnen door de deelnemers in de regio Goudriaanstraat in Nieuw-Vennep. Haarlemmermeer is geëindigd op de 46ste plaats. Er zijn in totaal circa 7.800 tegels verwijderd. Alle ingeleverde tegels worden gerecycled tot een nieuw betonproduct.

02. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer

Wij hebben de aanleg van drainage in Kinheim en Seevank in Zwanenburg afgerond. In 2022 vindt de nazorg van het project plaats. Voorts hebben wij gewerkt aan de aanleg van drainage in Linquenda D en E in Nieuw-Vennep. Ook deze projecten zijn dit jaar afgerond. Het gemeentebreed grondwatermeetnet, waarmee wij in stedelijk gebied de grondwaterstand monitoren, is vanaf begin december operationeel.

03. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water

Wij hebben de maatregelen uit het uitvoeringsprogramma 2021-2022 van de Strategische Samenwerkingsagenda (SSA) met het hoogheemraadschap van Rijnland uitgevoerd. Deze maatregelen dragen bij aan een klimaatbestendig watersysteem en klimaatadaptatie door bijvoorbeeld meer ruimte te geven aan water, anders om te gaan met hemel- en afvalwater en meer waterberging te creëren door flexibele waterpeilen. Het project om meer oppervlaktewater te creëren en natuurvriendelijke oevers aan te leggen in Badhoevedorp na afloop van het verplaatsen van de A9 is afgerond.
Met het hoogheemraadschap hebben wij ons ingezet voor veilige dijken, zij zijn op dit onderwerp de verantwoordelijke partij. Wij hebben de SSA met het hoogheemraadschap geactualiseerd, waarbij meer nadruk is gelegd op klimaatadaptatie. Wij zijn verantwoordelijk voor specifieke normen op het gebied van wateroverlast, hitte en droogte. Wij hebben deze onderwerpen uitgewerkt in het klimaatadaptatiebeleid dat in het eerste kwartaal van 2022 wordt aangeboden aan de raad. De uitvoering wordt betrokken bij het onderhoud van de openbare ruimte.
Bij integrale vervangingsprojecten, maar ook bij nieuwbouw, hebben wij het openbaar gebied zo veel mogelijk klimaatbestendig ingericht. Bijvoorbeeld het aanbrengen van meer berging voor hemelwater in de openbare ruimte om bij hevige regenbuien overmatige overlast voor woningen en vitale infrastructuur te beperken.

04. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering en gemalen)

We hebben onze stelsels die vallen onder de gemeentelijke watertaken (afval- hemel- en grondwater) onderhouden en waar nodig verbeterd. Dit vond plaats op basis van het in 2020 geactualiseerde Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2021-2023. Om invulling te geven aan de afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water over samenwerking en om kennis te bundelen nemen wij deel aan het regionale samenwerkingsverband Kennemerland. Hierin zijn, naast Haarlemmermeer, de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom, Velsen en Zandvoort, het hoogheemraadschap van Rijnland en de drinkwaterleverancier PWN vertegenwoordigd. In de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en het vervangen van riolering.

05. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer

Wij hebben het dagelijks onderhoud van de watergangen buiten de bebouwde kom uitgevoerd op basis van de legger en de keur (beleidsregels) van het hoogheemraadschap van Rijnland. Hierbij hebben wij gebaggerd en hebben wij de beschoeiing hersteld om de doorstroming van de watergangen te verbeteren. Wij hebben het onderhoud van gemeentelijke sloten en vaarten gecombineerd met onderhoud door het hoogheemraadschap van Rijnland om kosten te besparen. Ook is een begin gemaakt met de inventarisatie van te repareren beschoeiingen bij inwoners waarvoor de gemeente verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud. Het resultaat van deze inventarisatie zal in het derde kwartaal van 2022 bekend zijn. In de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en het vernieuwen van watergangen.