Gegevens en informatiebeveiliging

De vraag naar informatie en gegevens neemt snel toe, evenals de waarde ervan. Door wetgeving wordt steeds meer nadruk gelegd op het openbaar maken van informatie en koppeling van systemen. Dit zijn enkele van de vele nieuwe ontwikkelingen op ICT-gebied, waardoor de complexiteit van de ICT-omgeving sterk toeneemt. Inwoners en ondernemers moeten ervan uit kunnen gaan dat hun gegevens bij ons in goede handen zijn. We besteden daarom structureel aandacht aan zowel technische maatregelen als het beveiligings-bewustzijn van medewerkers.

Op technisch, personeel en organisatorisch gebied hebben we maatregelen genomen om de kans op digitale aanvallen te verkleinen en de impact hiervan te beperken. Toch blijft het een continue digitaal kat en muis spel tussen hackers en gemeente waardoor de lat steeds hoger gelegd moet worden. In 2020 moet de gemeente naast de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die vanaf mei 2018 al geldt, ook gaan voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid. We hebben daarom extra capaciteit ingezet voor verschillende voorbereidende taken op dit gebied.

Informatiebeheer

We slaan informatie van en over onze inwoners en ondernemers steeds meer centraal op in het zaak- en archiefsysteem, zodat we nog beter grip krijgen op onze informatiehuishouding, inclusief een compleet archief. Daarnaast hebben we koppelingen gelegd tussen het zaak- en archiefsysteem en afhandelapplicaties. Hierdoor zijn zaakdossiers op ieder moment actueel en geautomatiseerd gearchiveerd.