Beleidsdoel B: Het verzekeren van de doelmatige en slagvaardige hulpverlening op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van fysieke veiligheid. Onze inzet is om branden, zware ongevallen en rampen zoveel mogelijk te voorkomen. Haarlemmermeer en de VRK hebben een hoog risicoprofiel, vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van de luchthaven Schiphol en Tata Steel in de IJmond en het Noordzeekanaal(gebied). Bij een calamiteit willen wij zo adequaat mogelijk kunnen reageren. Er hebben zich in 2024 geen grootschalige calamiteiten voorgedaan. Wel hebben we een aantal betogingen op de luchthaven door een adequate samenwerking tussen de betrokken diensten in goede banen geleid.
Activiteiten
01. Het voorkomen van brand |
02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK |
03. Uitvoeren van inspecties op de brandveiligheidsvoorschriften |
04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten |
Toelichting
01. Het voorkomen van brand
Wij zien dat een aanzienlijk aantal bewoners geen gebruik maakt van ons aanbod voor geplande woningbezoeken om voorlichting te geven over brandveiligheid in de woonomgeving door één van onze ambassadeurs. Dit heeft de aandacht van het team brandveilig leven, we streven ernaar om zoveel mogelijk (kwetsbare) bewoners te bereiken.
In het concept programma brandveilig leven wordt vastgelegd hoe vorm en inhoud wordt gegeven aan risicogerichte voorlichting. In dat kader zijn we een onderzoek gestart welke manier voorlichting het meest effectief is bij welke doelgroep om gedragsverandering op het gebied van brandveiligheid te bevorderen en te borgen.
02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK
In 2024 is door ons college ingestemd met de nieuwe gemeenschappelijke regeling na toestemming van de raad (11326350) , dit naar aanleiding van de aanpassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen in 2022. In onze regio hebben de gemeenteraden van de negen deelnemende gemeenten in 2023 raadsessies gehouden om op voorhand, voor de raden relevante wijzigingen mee te geven voor het opstellen van deze nieuwe regeling VRK.
Deze wijziging beoogt het versterken van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen. De gemeenschappelijke regeling VRK voldoet hiermee aan de nieuwe wet.
We hebben de aangeboden P&C producten van de VRK beoordeeld en geen zienswijze ingediend.
03. Uitvoeren van inspecties op de brandveiligheidsvoorschriften
Het afgelopen jaar zijn periodieke controles op brandveiligheid conform de planning uitgevoerd.
Het onderwerp ontruiming bij brand is hierin meegenomen in meervoudige controles. Vanwege een rapportage van het Nederlands instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) hebben we in 2024 aandacht gevraagd voor de samenwerking tussen de brandweer/VRK en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voor de brandveiligheid van flexwoningen en hebben Ymere als eigenaar van flexwoningen gewezen op hun verantwoordelijkheid.
Evenementen zijn conform het regionaal evenementen veiligheidsbeleid Kennemerland integraal behandeld en geadviseerd. Tevens is voor elk van deze evenementen een technische schouw uitgevoerd. Over de classificering van evenementen en de benodigde veiligheidsmaatregelen hebben we regelmatig overleg gehad met de hulpdiensten en organisatoren.
04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten
In 2024 is de continuïteit en goede voorbereiding op ‘reguliere’ incidenten en crisis door de VRK gewaarborgd. Er was een uitgebreid programma voor opleiden, trainen en oefenen. Door de evaluatiepunten uit incidenten en oefeningen te verwerken in de planvorming en opleidingen blijven de plannen actueel en de mensen werkzaam in de crisisbeheersing goed voorbereid op alle typen crises. De regionale en gemeentelijke crisisorganisatie is in 2024 meerdere malen ingezet bij diverse kleinere incidenten. Het Crisisbestrijdingsplan Schiphol wordt jaarlijks geactualiseerd en eenmaal per vier jaar vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de VRK. In 2024 is gewerkt aan de actualisatie van het plan. Versie 4.2 is op 11 december 2024 vastgesteld door de burgemeester binnen de stuurgroep Crisisbestrijdingsplan Schiphol. Deze versie treedt op 1 april 2025 in werking.