Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van de ‘sociale veiligheid’. We willen de weerbaarheid van onze jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs vergroten door de gecombineerde inzet van preventieve- en repressieve maatregelen. We versterken de aanpak van de jeugdcriminaliteit en pakken criminele aanwas aan. Hiervoor hebben we in 2024 een actuele aanpak opgesteld (11586626). We willen de digitale veiligheid in onze gemeente versterken door met name in te zetten op bewustwording en het voorkomen van slachtofferschap. We zorgen ook dat ons eigen organisatie ten aanzien van deze onderwerpen op orde is. Wij willen de zorg en veiligheid voor kwetsbare personen waarborgen (zie activiteit 3).
Daarnaast willen we voorkomen dat de onderwereld structureel verweven raakt met de bovenwereld. Dit doen wij door onder andere in te zetten op een integrale aanpak en een combinatie van bestuurlijke- en strafrechtelijke instrumenten. Hiervoor hebben we in 2024 een aanpak vastgesteld (11547760). Tevens hebben we de aanpak mensenhandel Haarlemmermeer 2024-2027 vastgesteld (1457006). In 2024 is de Aanpak Ondermijning Schiphol onder onze verantwoordelijkheid uitgevoerd. We willen dat de problematiek met betrekking tot polarisatie, extremisme en radicalisering in onze gemeente klein en beheersbaar blijft, door vooral in te zetten op deskundigheidsbevordering en te investeren in een netwerk van sleutelfunctionarissen.
Activiteiten
01. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs |
02. Versterken digitale veiligheid |
03. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen |
04. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit |
05. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme |
Toelichting
01. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs
Om de weerbaarheid van jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs te vergroten hebben we de aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit geactualiseerd, waarbij we de samenwerking met het jongerenwerk van MeerWaarde en de jongerencentra van Maatvast met politie en handhaving hebben versterkt en de rolverdeling hebben geconcretiseerd. Onderdeel van de aanpak is de campagne YouChoose, waarbij we in 2024 hebben ingezet op het vergroten van de ouderverantwoordelijkheid en ouders handelingsperspectief hebben aangereikt tijdens ouderavonden. Ook hebben we de samenwerking met de middelbare en mbo-scholen versterkt binnen het convenant Veiligheid In en Om School (VIOS) door aan te sluiten bij diverse casuïstiek. In samenwerking met de politie is een aanpak voor criminele aanwas opgesteld en hebben we een startbijeenkomst georganiseerd voor de ketenpartners die met deze doelgroep werken, zoals jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming, politie, Openbaar Ministerie en het Zorg- en Veiligheidshuis. Voor deze doelgroep hebben we regelmatig forensische coaches ingezet die met de jongeren aan de slag gaan met een toekomstperspectief. Ondanks de inzet van deze preventieve acties is er een stijging zichtbaar in het aantal straatroven. Hier is door politie en handhaving extra op ingezet, waardoor een aantal straatroven kon worden opgelost.
02. Versterken digitale veiligheid
We hebben deelgenomen aan regionale preventieprojecten vanuit het samenwerkingsverband Noord-Holland Veilig (NHV). We werken hierbij conform de lokale Cyberwegenkaart van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). We hebben ons met name gericht op: het weerbaar maken van bewoners, slachtofferpreventie, het voorbereiden op cyberincidenten en cybercrisis en ‘eigen huis op orde’. We hebben ons gericht op het voorkomen van slachtofferschap van gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime door middel van een aanpak gericht op verschillende doelgroepen. Door middel van gastlessen/voorlichtingslessen op scholen hebben we de bewustwording vergroot bij kinderen/jongeren. Met bijeenkomsten en workshops hebben we de digitale weerbaarheid van ondernemers verhoogd. Daarnaast heeft de driehoek meegedaan aan een regionale oefening voor wanneer zich een cyberincident of cybercrisis voordoet. Vanuit NHV en politie is aandacht besteed aan het verhogen van de aangifte- en meldingsbereidheid.
03. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen
Voor de zorg én de veiligheid van kwetsbare personen is een goede verbinding met en tussen zorg- en veiligheidspartners cruciaal. In 2024 is geïnvesteerd in de relaties met zorg- en veiligheidspartners in en buiten het Zorg en Veiligheidshuis Kennemerland. Er is domein overstijgend samengewerkt ten behoeve van personen met onbegrepen gedrag en (zeer)complexe problematiek. In 2024 is inzet gepleegd op casuïstiek die behoort tot de Levensloopaanpak (LLA) voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Ook heeft onze casusregisseur zich op jongeren gericht met meervoudige problematiek met een veiligheidsrisico voor de jongere zelf en/of diens omgeving. Deze biedt uitvoerende begeleiding met een ‘eropaf’-houding. Waarbij hij jongeren toeleidt naar zorg en zorg kan inzetten door beschikkingen af te geven voor ingekocht zorgaanbod. Met de inzet van deze casusregie worden concrete resultaten geboekt op individueel niveau van kwetsbare jongeren.
We zien ons geconfronteerd met een groeiend aantal personen en gezinnen met complexe casuïstiek en/of onbegrepen gedrag. Juist deze ingewikkelde casuïstiek vereist goede afstemming, integrale samenwerking en gedegen casusregie. Voor het versterken van de onderlinge domein overstijgende samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein is in 2024 met de regio (ZVH-VRK) bij ZonMW subsidie aangevraagd en toegekend voor projecten gericht op mensen met onbegrepen gedrag. Het programma 'Grip op onbegrip' loopt van 2024 – 2027 en bestaat uit vier deelprojecten: Lerend netwerk, Actieplan woonvormen, Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE)/proces- en casusregie en Doorbraakkracht. In 2024 zijn we gestart met de voorbereidingen van het project AVE/proces- en casusregie. Met het AVE- model willen we de onderlinge domein overstijgende samenwerking verbeteren en zowel lokaal als regionaal duidelijkheid creëren bij professionals, leidinggevenden en bestuurders over op- en afschalen van casuïstiek, rollen, taken en verantwoordelijkheden. In 2025 wordt gestart met dit project en de implementatie van dit model.
04. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit
Aanpak gelegenheidsstructuren op mainport Schiphol
De aanpak van ondermijning op Schiphol- werkzaam onder de naam Sterke Luchthaven- is vanaf 1 januari 2024 met een structurele rijksbijdrage onder onze verantwoordelijkheid uitgevoerd. Ingezet is op drie pijlers, namelijk de locatiegerichte aanpak, de branchegerichte aanpak en integriteit van de pashouders. Over de uitvoering leggen wij verantwoording af aan de minister van Justitie en Veiligheid. Op de website www.sterkeluchthaven.nl en de LinkedIn-pagina is meer actuele informatie te vinden over de aanpak.
Het tegengaan van ondermijning in het buitengebied
Haarlemmermeer heeft veel buitengebied. Met buitengebied bedoelen we grond buiten de bebouwde kommen van steden en dorpen. Veelal is deze grond bestemd voor de agrarische sector. Er staan (lege) schuren en loodsen die aantrekkelijk zijn voor onder andere de productie van drugs. We willen de bewustwording van inwoners van buitengebieden en eigenaren van schuren en loodsen vergroten. In 2024 zijn we gestart met voorbereidende werkzaamheden hiervoor.
Continueren van de aanpak tegen drugscriminaliteit
Voor de aanpak van ondermijning hebben we een Uitvoeringsplan Ondermijning 2024-2027 (11547760) geschreven. We zijn gestart met de thema’s weerbaarheid, drugsproductie- en logistiek, leegstand, zorgcriminaliteit, Wet Bibob, signalen en integrale controles, mensenhandel en informatie gestuurd werken. Samen met partners als politie, Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), douane, belastingdienst, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en andere hebben we twaalf integrale controles uitgevoerd.
Aanpak van (illegale) prostitutie en mensenhandel
Voor de aanpak van mensenhandel (seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting) hebben wij een aanpak met een uitvoeringsagenda vastgesteld. Deze loopt tot en met 2026. De aanpak beschrijft vijf beleidsdoelen die aansluiten bij het handelingskader dat de VNG met het rijk heeft afgesproken. We zijn eind 2024 gestart met:
het op orde brengen van de beleidsmatige basis;
het vergroten van het signalerend vermogen;
het vergroten van bewustwording en kennis;
het verbeteren van de samenwerking in de keten;
het borgen van de opvang en hulpverlening aan slachtoffers en
het faciliteren van opsporing en vervolging.
05. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme
Om polarisatie, radicalisering en extremisme tegen te gaan, hebben we in 2024 ingezet op het vergroten van het bewustzijn van professionals en hun kennis om signalen te herkennen. Hiervoor hebben we een aantal basistrainingen georganiseerd voor alle gemeente-ambtenaren die contact met inwoners hebben. De handhavers en jongerenwerkers hebben een training gekregen om straatsignalen te herkennen in de vorm van stickers, aanplakbiljetten en graffiti.
We hebben met de ontvangen subsidie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een verbindingsambtenaar anti-institutioneel extremisme aangesteld die in gesprek is gegaan met professionals en inwoners en met deze input werkt aan een handelingskader. Ook zijn we een gestart met het opzetten van een netwerk sleutelfiguren.