Beleidsdoel B: De vervoersnetwerken zorgen in samenhang voor een goede bereikbaarheid die in balans is met de leefbaarheid.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Haarlemmermeer vormt de schakel tussen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Zuid-Holland. Door deze strategische locatie is een goed functionerend en robuust mobiliteitsnetwerk van lokaal, (boven)regionaal en zelfs internationaal belang. Omwille van de sterke groei in het aantal inwoners en het aantal banen, kent de gemeente een aantal grote uitdagingen mede op het gebied van verkeer en vervoer. Om dit in een leefbare omgeving te kunnen faciliteren moeten de principes van de Netwerkstudie Haarlemmermeer gevolgd worden. De mobiliteitsvisie vormt daarbij het kader voor onze jaarlijkse activiteiten. Om dit kader inhoud te geven wordt ieder eerste jaar van een raadsperiode een investeringsagenda vastgesteld waarin de belangrijke projecten en ontwikkelingen op hoofdlijnen worden vastgesteld voor de volgende vijf jaar. Jaarlijks wordt bij de uitvoeringsagenda een afweging gemaakt over de onderhoudsinvesteringen en de projectmatige bereikbaarheidsinvesteringen die het dan volgende jaar worden vastgesteld.

Activiteiten

01. Beleidsuitwerking mobiliteit

02. Beleidsuitwerking en toetsing parkeren

03. Planuitwerking en voorbereiding

04. Waarborgen toekomstbestendige mobiliteit bij regionale en nationale studies en uitwerkingsplannen

05. Uitvoering, monitoring en effectmeting

Toelichting

01. Beleidsuitwerking mobiliteit

De mobiliteitsvisie biedt het kader voor onze inzet op mobiliteit. Met de Investeringsagenda 2024-2027 heeft de raad de accenten gelegd voor deze bestuursperiode. Deze zijn vervolgens uitgewerkt in het UPM 2025.

Het Fietsplan Haarlemmermeer (10833380) is in mei van dit jaar vastgesteld. Verder is dit jaar gewerkt aan het Actieplan Verkeersveiligheid Haarlemmermeer.

02. Beleidsuitwerking en toetsing parkeren

In februari 2024 is het Vervolg integrale aanpak parkeren Stadscentrum Hoofddorp vastgesteld. Deze aanpak richt zich op het bieden van voldoende toekomstige parkeergelegenheid in het stadscentrum, zowel voor de auto als de fiets. Ook bevat de integrale aanpak maatregelen om beter te sturen op het gebruik van de beschikbare parkeerplaatsen voor zowel inwoners als bezoekers. Deze maatregelen zouden concreter worden gemaakt in 2024. Hier wordt nu in 2025 mee gestart.

03. Planuitwerking en voorbereiding
3a. Regionale en lokale wegen

Voor de realisatie van de opwaardering van de Weg om de Zuid (WodZ) in Hoofdorp is het project overgegaan van de haalbaarheidsfase naar de kaderstellende fase. Er komt voor deze nieuwe fase een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de provincie Noord-Holland en de VRA.

In afwachting van de Weg om de Zuid treedt er een capaciteitsprobleem op bij de kruising Bennebroekerweg/Rijnlanderweg in Hoofddorp als gevolg van de geplande woningbouw. Om ervoor te zorgen dat woningbouwplannen door kunnen gaan, is een tijdelijke maatregel in procedure. Tegen het verkeersbesluit is bezwaar gemaakt. Daarvoor is inmiddels een zitting geweest bij de rechtbank. De rechter heeft uitspraak gedaan en de koude kruising (een kruising waar je niet links/rechts mag afslaan) wordt in 2025 gerealiseerd. Voor de ontsluiting van Wickevoort zal het kruispunt N201 / Spieringweg worden aangepast. Doordat de werkzaamheden aan de Cruquiusbrug later zijn gestart moet echter ook het werk aan deze kruising worden uitgesteld.

3b. (hoogwaardig) Openbaar vervoer en knelpunten

Het gebruik van het openbaar vervoer nam ook het afgelopen jaar weer toe, maar is in het algemeen nog altijd niet op het niveau van voor de coronaperiode. Ten opzichte van 2023 was er in de busconcessie Amstelland-Meerlanden gemiddeld 11% meer reizigers in 2024. Desondanks reizen er nog altijd gemiddeld 10% minder reizigers in de bus vergeleken met voor de coronaperiode. Daarnaast zijn er herijkingsafspraken gemaakt tussen de VRA en Connexxion. Hierdoor zal de komende jaren het openbaar vervoer-aanbod gestaag weer groeien. In september en december van het afgelopen jaar zijn de eerste opschalingsmaatregelen weer ingegaan. Met dank aan de middelen van de Motie Bikker zijn de stijgingen in de tarieven voor de bus voorkomen. Ook zijn er weer gratis kaartjes uitgedeeld voor minima.

Als gevolg van toezeggingen naar aanleiding van de ingetrokken motie 'Bord in de grond' van de gemeenteraad op 20 juli 2023 heeft het college twee verkeersbesluiten genomen om vrachtverkeer van de Robert Kochstraat en de Sloterweg in Badhoevedorp te weren en de bus van de Sloterweg te weren. Hiertegen zijn veel bezwaren gekomen uit de omliggende straten gekomen. Op advies van de algemene commissie bezwaarschriften hebben wij de verkeersbesluiten in april 2024 weer ingetrokken. Tegen het intrekken van de bezwaren hebben verschillende bewoners beroep aangetekend bij de rechtbank. Op dit moment zijn wij nog in afwachting van behandeling van het beroep bij de Rechtbank Noord-Holland.

Door de aanbesteding van RegioRijder begin 2024 zijn ook de afschalingen van MeerOV grotendeels teruggedraaid. Hoewel er nog altijd personeelstekorten zijn, is met efficiëntere planning ruimte ontstaan om extra ritten in te plannen. Hier hebben met name de inwoners van de kleine(re) kernen enorm baat bij gehad.

In januari 2024 is de pre-planstudie Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) Haarlemmermeer zuidwest vastgesteld. Als vervolg is de planstudie HOV Haarlemmermeer zuidwest inmiddels gestart. Hierbij worden onze partners, de VRA en de provincie, betrokken. De HOV-busverbinding via de Oude Haagseweg nabij Badhoevedorp tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk is verbeterd. De nieuwe brug biedt meer ruimte voor het HOV zodat de bussen in twee richtingen tegelijk over de brug kunnen. Ook komt er meer ruimte voor de fietser en voetganger. Dit project is tot stand gekomen in een samenwerking tussen gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, luchthaven Schiphol, provincie Noord-Holland en VRA.

3c. Langzaam verkeer, slimme mobiliteit en parkeren

We hebben de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast, zodat het op straat, vanuit de woning, mogelijk is om elektrische voertuigen te laden. In de Sleutelbloemstraat in Badhoevedorp zijn we een proef gestart met laden vanuit lichtmasten. Hier worden drie lichtmasten uitgerust met in totaal zes oplaadpunten. De parkeerplaatsen worden niet gereserveerd voor het opladen, maar wel aangeduid met een tegel met het laadsymbool. Zo is het duidelijk dat daar de auto opgeladen kan worden.
Het doorfietspad langs de Hoek is in 2024 afgerond. Het aansluitende deel in oostelijke richting is in voorbereiding genomen. We zijn een proef gestart met de app Schwung. Die zorgt ervoor dat verkeerslichten op de fietsoversteek sneller op groen springen en soms zelfs al op groen staan als je bij de stopstreep aankomt, zodat je gewoon kan doorfietsen.

04. Waarborgen toekomstbestendige mobiliteit bij regionale en nationale studies en uitwerkingsplannen
Het project HOV Schiphol-Oost, Oude Meer en Rijk (SOOMR) is weer opgepakt. Het kernteam heeft een nieuw plan van aanpak geschreven welke heeft geleid tot een uitvraag voor een varianten studie. Volgens de planning is deze afgerond in augustus 2025.

Het Rijk heeft in november 2024 € 1 miljoen beschikbaar gesteld om pilots voor de R-Net Metrobus/Bus Rapid Transit (BRT) op de corridor Haarlem-Schiphol/Amsterdam te organiseren. In 2024 hebben wij hiervoor met de vijf andere partners gewerkt aan een bid richting het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op basis waarvan dit budget is toegekend. De rest van 2024 hebben wij gebruikt om aanbestedingen voor te bereiden voor de pilots die in 2025 worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om intelligente verkeerslichtbeïnvloeding in Haarlem en innovatieve bus-versnellingsmaatregelen op het traject N205-A9 tussen Haarlem en Badhoevedorp.

De gemeenteraad heeft in 2021 initiatief genomen om de regie op de regionale bereikbaarheid met de Noordelijke Duin- en Bollenstreek op te pakken. Door samen op te trekken kan de leefbaarheid, de verkeersveiligheid en de multimodale bereikbaarheid echt verbeterd kunnen worden. De provincies Noord- en Zuid-Holland, de samenwerkingsverbanden Holland Rijnland en VRA en de gemeenten Haarlemmermeer, Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk werken samen aan een de verbetering van de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de regio Noordelijke Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer. In 2024 hebben deze partijen een plan van aanpak opgesteld voor de uitwerking van ‘Op weg tussen duin, bollen en polder’.

Rijkswaterstaat gaat in 2026 vier civiele kunstwerken (bruggen, viaducten) in de A44 renoveren of vervangen. Drie hiervan liggen in onze gemeente. De impact van de werkzaamheden is groot. De gemeente kijkt kritisch mee om kansen voor een verbeterde bereikbaarheid van Lisserbroek en de Bollenstreek voor de toekomst niet onmogelijk te maken. Ook een bereikbaarheidsplan over hoe om te gaan met het verkeer tijdens de bouwperiodes is een belangrijk aandachtspunt. Juist met het oog op deze bouwperiode verbeteren we de fietsbereikbaarheid in het zuidelijk deel van onze gemeente. Een belangrijk onderdeel hiervan is een nieuwe circulaire brug over de Hoofdvaart bij Abbenes. Dit verbetert niet alleen het comfort en de veiligheid tijdens de werkzaamheden, maar ook daarna. Hiervoor hebben we een tweedehands brug aangeschaft die wordt aangepast voor de lokale situatie. Dit is duurzaam en kostenefficiënt.

05. Uitvoering vervoer, monitoring en effectmeting

Voor de uitvoering vervoer, monitoring en effectmeting wordt verwezen naar beleidsdoel A.