Beleidsdoel A: Een gemeente die verkeersveilig is per auto, met de fiets, te voet en het openbaar vervoer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Geheel in lijn met het landelijk beeld zagen wij ook in onze gemeente het aantal verkeersongevallen en verkeersslachtoffers helaas stijgen. Ten opzichte van het voorgaande jaar waren er circa 2% meer verkeersongevallen en een kleine 10% meer verkeersslachtoffers. Het aantal verkeersslachtoffers is inmiddels 2% boven dat van voor de coronaperiode. Voor verkeersongevallen is het aantal nog 14% lager dan van voor de coronaperiode. Onze inspanningen om het aantal ongevallen te verminderen zien wij wel terug in de cijfers, maar bij het lagere aantal ongevallen vallen dus wel meer verkeersslachtoffers wat suggereert dat de ernst van de ongevallen toeneemt.

Activiteiten

01. Duurzaam veilig inrichten van wegen

02. Aanpak verkeersongevallen en knelpunten

03. Verkeerseducatie

04. Monitoring en effectmeting

Toelichting

01. Duurzaam Veilig inrichten van wegen

In Nieuw-Vennep is op de Hoofdweg in het centrum een fietsstraat aangelegd. In Badhoevedorp zijn we gestart met de herinrichting Robert Kochstraat – Kamerlingh Onneslaan. Het oostelijk deel van de Robert Kochstraat, verbonden aan de Kamerlingh Onneslaan, wordt ook een 30 km/uur weg. Het aansluitende deel van de Kamerlingh Onneslaan krijgt een inrichting met fietssuggestiestroken, maar de snelheid blijft wel 50 km/uur. Doorgaand verkeer over de Kamerlingh Onneslaan krijgt voorrang.

Gelijktijdig met onderhoudsprojecten aan ons wegennet hebben we meer wegen 'Duurzaam Veilig' ingericht door werk-met-werk te maken. Het gaat om onder andere de Haarlemmerstraatweg (Halfweg) en het UNO-terrein in Hoofddorp.

02. Aanpak verkeersongevallen en knelpunten

We zijn verder gegaan met het uitvoeren van maatregelen op locaties met een verhoogd ongevalsrisico. Zo hebben we het kruispunt van de Altenburg met de Assumburg in Hoofddorp aangepakt. Dit is een belangrijke plek op de route van scholieren. Door de aanpassingen kunnen ze veiliger oversteken. In Badhoevedorp hebben we aanpassingen gedaan op de Snelliuslaan ten behoeve van de schoolroute naar de Plesmanschool. Verder hebben we aangepakt: een fietsoversteek in Burgerveen, de fietsdoorsteek in de Kruisweg bij de Prins Bernhardstraat (Hoofddorp) en een ontbrekend voetpad aangelegd langs de Hoofdweg westzijde naar Margaretha’s Hoeve (Nieuw-Vennep). De fietsdoorsteek in de Kruisweg was een knelpunt uit het fietsplan. Het ontbrekende voetpad naar Margaretha's Hoeve was een knelpunt uit het Verkeersstructuurplan Nieuw-Vennep.

03. Verkeerseducatie

Ook het afgelopen jaar hebben we ons volop ingezet voor bewustwording en lessen in het verkeer. Zo hebben wij de 'Met elkaar overweg' campagne voorzien van een lokale poster en spandoek: de combinatie met agrarisch verkeer en het oogstseizoen. Samen met Veilig Verkeer Nederland hebben we een opfriscursus gegeven aan Haarlemmermeerse senioren. De deelnemers konden op een interactieve manier hun verkeerskennis op halen en indien gewenst konden deelnemers ook een rit maken met een rijinstructeur. Elke deelnemer heeft na afloop een certificaat behaald. Samen met de Fietsersbond en de politie is tijdens de Week van de Fietsverlichting ook aandacht gevraagd voor het gebruik van (juiste) fietsverlichting, zeker in de donkere maanden. Wij hebben de Fietsersbond weer ondersteund bij hun fietsverlichtingsactie in het centrum van Hoofddorp.

Afgelopen jaar is vanuit Verkeer & Meer extra aandacht gevraagd voor kinderen in het verkeer tijdens de Week van het Verkeer. Deze keer stond het thema ‘Hoe snel ga jij?’ centraal. In een wereld waar iedereen steeds sneller lijkt te gaan en je elektrische voertuigen niet hoort aankomen, is het cruciaal dat kinderen en jongeren het verkeer begrijpen. Kinderen leren om veilige keuzes te maken in het verkeer. De kick-off vond plaats op CBS de Brandaris in Hoofddorp. Ook heeft de school het Verkeerslabel verdiend. Ook dit jaar heeft het Praktisch Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland plaatsgevonden. Vrijwel alle scholen in onze gemeente hebben meegedaan.

De spandoeken voor de campagne “Onze scholen zijn weer begonnen” zijn afgelopen jaar weer op 30 plaatsen opgehangen. Verkeersveiligheid rondom scholen vinden wij erg belangrijk en met de spandoeken wordt de zichtbaarheid en de bewustwording bij de start van het schooljaar extra vergroot.

04. Monitoring en effectmeting
De mobiliteitsmonitor 2022-2023 is in mei 2024 gestuurd aan de gemeenteraad. De effecten van de coronacrisis op verkeer en vervoer zijn ook in 2022 en 2023 merkbaar. In vergelijking met de periode vóór corona werken Haarlemmermeerders nu vaker thuis. De verwachting is dat de cijfers van 2024 in het tweede kwartaal van 2025 beschikbaar komen. Deze data worden meegenomen in de volgende mobiliteitsmonitor.

Het gaat goed met de bereikbaarheid van belangrijke plekken. Wel moet er gewaakt worden voor achteruitgang. Het gezamenlijk aandeel van lopen, fietsen en publieke mobiliteit neemt toe. De VRA heeft de doelstelling om in 2030 te voldoen aan de WHO-advieswaarden ten aanzien van luchtkwaliteit en CO2 uitstoot. Deze doelstelling gaat, op basis van de gegevens uit 2020 tot en met 2022, niet gehaald worden. Dit heeft geleid tot extra aandacht voor fiets, openbaar vervoer en elektrisch laden in het UPM 2025.