Beleidsdoel B: Het versterken van onze strategische positie door samenwerking in de regio, met een focus op de logistiek, kennisintensieve en (inter)nationale dienstensectoren en op de maatschappelijke inpassing van de luchtvaart.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
De (internationale) concurrentie gaat steeds meer over metropolen en deze beïnvloeden ook de nationale economie. Hiermee is er een gedeeld belang in de MRA om de economische positie van de regio te versterken. Wij werken daarom samen met aangrenzende gemeenten, provincies, Rijksoverheid, private partijen en kennisinstellingen bij voor ons belangrijke vraagstukken. Wij zorgen ervoor goed vertegenwoordigd te zijn in de verschillende regionale samenwerkingsstructuren.
Op economisch gebied wordt in de MRA in verschillende gremia gewerkt:
In het Platform Economie werken we samen aan opgaven die voortkomen uit veranderingen in de regionale economische structuur.
De Amsterdam Economic Board (AEB) heeft tot doel welvaart en welzijn in de MRA toekomstbestendig te versterken middels samenwerking van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen met als inzet innovatie en economische ontwikkeling.
Via ROM-InWest stimuleren we innovatieve ondernemers ten behoeve van een sterke en duurzame economie. Noord-Hollandse start-ups, scale-ups en MKB-bedrijven worden ondersteund met financiering, strategisch advies én een waardevol netwerk.
Amsterdam InBusiness (AIB) is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer dat de acquisitie en het relatiebeheer van internationale investeerders en bedrijven in de MRA uitvoert.
Via programma Amsterdam Logistics ondersteunen we middels een aantal projecten de ontwikkeling van smart logistics in de regio.
De mainport Schiphol is een belangrijke aanjager van de Haarlemmermeerse economie. Wel moeten leefbaarheid en groei van de luchthaven in balans met elkaar zijn.
Wij willen samen met alle belanghebbenden in de regio de verwevenheid en wisselwerking tussen de luchthaven Schiphol, de economie en de kwaliteit van de leefomgeving verder ontwikkelen. Het verder onderzoeken van de mogelijkheden van toepassing van geluidsadaptief bouwen is daar onderdeel van. Bij verdere ontwikkeling van de luchthaven heeft veiligheid de hoogste prioriteit.
Een internationaal sterke luchthaven heeft een sterke regio en daarmee ook een sterke gemeente nodig. Wij nemen met dit doel deel aan de besluitvormingstrajecten rondom de ontwikkeling van Schiphol. Daarmee zijn wij in staat mede richting te bepalen.
Activiteiten
01. Het sturen op een kwalitatief sterke (regionale) hotelmarkt |
02. Transitie naar een circulaire economie door het stimuleren van regionale en Europese samenwerking |
03. Regionale samenwerking Metropoolregio Amsterdam (MRA) |
04. Marketing en acquisitie |
05. Balans tussen duurzame economie en gezonde leefomgeving |
Toelichting
01. Het sturen op een kwalitatief sterke regionale hotelmarkt
In Haarlemmermeer zetten we in op een toekomstbestendig, evenwichtig en gediversifieerd aanbod van verblijfsaccommodaties om zo ons eigen toeristisch aanbod te versterken. Dit is vastgelegd in het Verblijfsaccommodatiebeleid gemeente Haarlemmermeer 2021-2025. In het eerste halfjaar van 2024 bedroeg de bezettingsgraad van hotels in de Haarlemmermeer op 72%. Hiermee lag de bezettingsgraad 2%-punt boven de bezettingsgraad van dezelfde periode een jaar eerder.
We zetten in Haarlemmermeer in op kleinschaligere en kwalitatieve verblijfsaccommodaties, voor grotere hotels (vooral gericht op Schiphol) geldt een hotelstop.
Er is een inventarisatie gestart van het huidige bestand aan hotels en verblijfsaccommodaties (en de ontwikkelingen in voorbereiding) om zo alvast een basis te leggen voor de evaluatie en de actualisatie van dit beleid in 2025. Hierbij is aangesloten op een marktruimteonderzoek in MRA-verband (onder andere via een digitaal nachtregister).
Regionale afstemming over nieuwe verblijfsaccommodaties vindt plaats via een operationeel plan MRA Ontwikkelkader en door (niet-bindende) adviezen van een regionaal expertteam. In de MRA is afgesproken om de ontwikkelmogelijkheden in lijn te brengen met de gezamenlijke toerismestrategie, waarin toeristisch profielen en spreidingsdoelstellingen zijn meegenomen.
We werken nauw samen met de hotels en met Event Park Amsterdam, het samenwerkingsverband tussen diverse hotels en vergaderlocaties in Haarlemmermeer die evenementen kunnen faciliteren. Samen met ondernemers zorgen we ervoor dat Haarlemmermeer een aantrekkelijke omgeving is voor (zakelijke) toeristen. Uiteraard zijn de economische aspecten een belangrijke drijfveer voor dit soort ontwikkelingen, want toeristen dragen bij aan het versterken van lokale voorzieningen.
02. Transitie naar een circulaire economie door het stimuleren van regionale en Europese samenwerking
De MRA richt zich op het creëren van een duurzame metropool. De focus ligt op het bevorderen van een regionale, circulaire economie die internationaal concurrerend is. Dit gebeurt binnen drie programmalijnen: Circulair Inkopen & Opdrachtgeverschap, Aanpak Materiaalstromen en Circulaire Gebiedsontwikkeling. In het afgelopen jaar is samen met ‘FoodCLIC’ een interactieve leermodule ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het opzetten van een effectief voedselbeleid, met verdere uitrol in 2025. Daarnaast is het MRA meerjarig uitvoeringsplan 2025-2028 opgesteld met inzet op veertien activiteiten.
Circulair West organiseerde een ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomst voor circulaire specialisten en wethouders van verschillende gemeenten om kennis uit te wisselen en mogelijkheden voor samenwerking aan de circulaire economie te verkennen. Haarlemmermeer werkt samen met C-Creators aan circulaire gebiedsontwikkeling door de afname van een 'strippenkaart' voor de duur van drie jaar. In het voorbije jaar hebben we ons actief ingezet voor het innovatieve businessnetwerk SHARE Haarlemmermeer en hebben we de verbindingen binnen Amsterdam InChange netwerk versterkt.
03. Regionale samenwerking Metropoolregio Amsterdam (MRA)
De MRA Agenda 2025-2028 is medio december 2024 definitief vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering (ALV). In de MRA Agenda zijn de doelen en ambities opgenomen van de 33 samenwerkende overheden. In de nieuwe agenda zijn acht ambities opgenomen voor de langere termijn, op gebieden als bouwen en wonen, economie en arbeidsmarkt, mobiliteit en bereikbaarheid en landschap en natuur. Bij de nieuwe MRA Agenda is voor het eerst ook een Meerjaren Uitvoeringsprogramma (MUVP) opgesteld. Het MUVP dient als middel om te sturen op de uitvoering. Belangrijke synergie is dus mogelijk, aangezien ook onze Economische Koers op programmatische uitvoering wordt ingericht,
In opdracht van het bestuurlijk overleg van het MRA Platform Economie vonden trajecten plaats, die tezamen de economische input vormden voor de NOVEX (Nationale Omgevingsvisie Extra) MRA en de meerkernige en evenwichtige ontwikkeling die wordt nagestreefd. Zo is in 2023 en 2024 de ruimtelijke economische strategie nader uitgewerkt met het opstellen van economische profielen voor MRA als geheel en de deelregio’s afzonderlijk. Basis voor deze strategie zijn de diverse economische verkenningen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd op het gebied van onder andere innovatie-ecosystemen, de balans tussen wonen en werken en een onderzoek naar het sociaaleconomische karakter van de regio. Vanuit Plabeka (Platform Bedrijven en Kantoren) is goede voortgang geboekt. Zo werd de strategie voor toekomstbestendige bedrijventerreinen ter vaststelling aangeboden aan de colleges binnen de MRA. Door ons college is deze strategie op 4 maart 2025 vastgesteld. Bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol voor onze werkgelegenheid en economie, maar staan onder druk door schaarste aan ruimte en netcongestie. Er liggen grote transitieopgaven, zoals de energietransitie, circulaire economie en vergroening van de leefomgeving. Samenwerking binnen MRA-verband is belangrijk om deze uitdagingen aan te pakken. Ook onderwijs- en arbeidsmarktvraagstukken spelen in deze opgaven een rol.
Onze inzet wordt in belangrijke mate bepaald door de Economische Koers en de ruimtelijke uitwerking van ons werklocatiebeleid.
We namen mede namens de gemeenten uit de AM regio deel aan het Platform Economie van de MRA. De AM regio heeft middels de bouwsteen positionering Economisch Vestigingsklimaat Amstelland Meerlandenregio (2022) haar inzet voor de komende jaren aangegeven om het economische vestigingsklimaat in de AM aantrekkelijk te houden, te versterken en toekomstbestendiger te maken. De AM zet in op een kwaliteitsimpuls van drie vestigingsplaatsfactoren: het optimaliseren van de fysieke bedrijfsomgeving, de beschikbaarheid van geschikte werknemers en het versterken van de bereikbaarheid.
04. Marketing en acquisitie
In 2024 hebben wij ons ingezet met als doel bij te dragen aan toekomstbestendige, diverse en veerkrachtige economie in Haarlemmermeer. Wij richten ons op het behoud, het verbinden, het ontwikkelen van reeds gevestigde investeerders en de acquisitie van nieuwe 'Investeerders' (eindgebruikers te weten nationale en internationale bedrijven, publiek en private instellingen, alsmede commerciële vastgoedpartijen, investeerders en dergelijke) welke een positieve bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van kwantiteit naar kwaliteit. De focus lag op bedrijven uit de sectoren ICT (Tech), Life Sciences & Health, Energy, Consumer Goods en Smart Logistics, in lijn met het diversificatiebeleid. Wij ondersteunen actief investeerders die bijdragen aan een toekomstbestendige, (inter-)nationaal concurrerende economie en maatschappelijke welvaart. Om onze economische doelen te realiseren, werken we samen met externe partners zoals het Haarlemmermeers Ondernemers Platform, BIZ'zen, amsterdam inbusiness (aib), In Amsterdam, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), MRA Vastgoedmarketing, MRA Onderwijs & Arbeidsmarkt, Holland Metropole en een breed netwerk van externe dienstverleners.
Voor bedrijventerreinen wordt vanwege de beperkte ruimte een selectief acquisitiebeleid gevoerd met sterke nadruk op kwaliteit boven kwantiteit. Bij kantorenlocaties is eveneens sprake van selectiviteit, maar hier is door de relatief grotere leegstand meer flexibiliteit. Bedrijven buiten de focussectoren worden enkel actief ondersteund indien zij significant bijdragen aan kwalitatieve innovatie, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), ondersteunen van een gezonde arbeidsmarkt en leefomgeving, of een belangrijke schakel zijn voor een keten van één van de focussectoren, of samenwerken met nationale bedrijven.
In samenwerking met AIB zijn enkele nieuwe internationale bedrijven binnen de focussectoren naar Haarlemmermeer gehaald. Cijfers over nieuwe buitenlandse bedrijven, uitbreidingen en gecreëerde arbeidsplaatsen worden begin maart 2025 tegelijk met AIB en NFIA gepubliceerd. Nederlandse en buitenlandse bedrijven werden bezocht en er werden relaties versterkt. Door de wethouder Economische Zaken werden werkbezoeken afgelegd bij ondernemersverenigingen, business clubs, innovatienetwerken, brancheorganisaties, vastgoedspecialisten en dienstverleners. Naast de bestaande samenwerkingen binnen de metropoolregio via amsterdam inbusiness, zijn ook relaties opgebouwd met andere gemeenten, zoals in de Bollenstreek. Wij zijn gestart met de doorontwikkeling van het Ondernemersplein. De vervolgstappen zijn gezet tot de oprichting van een TechCampus.
Wij organiseerden diverse evenementen, waaronder de Dag van de Ondernemer, het ICT-event, een gemeentetafel bij het Dutch & Japanese Trade Federation jaardiner en het regionale Amsterdam International Business Netwerkevenement. De gemeente heeft deelgenomen aan de publieke MRA-stand op de PROVADA-vastgoedbeurs. Wij namen deel in de publiek-private samenwerking Holland Metropole en bezochten de vastgoedbeurs Expo Real. Om Haarlemmermeer internationaal te profileren publiceerden we nieuwsberichten en bedrijfsinterviews via de website van Amsterdam Airport City en het LinkedIn-profiel. Onze jaarlijkse advertentie in Elsevier Weekblad wordt ditmaal later geplaatst, zodra de resultaten van bureau Louter's onderzoek 'economische toplocaties Nederland' (begin 2025) bekend zijn.
05. Balans tussen duurzame economie en gezonde leefomgeving
We werken voortdurend aan de balans tussen een gezonde leefomgeving voor onze inwoners en het bouwen aan een duurzame economie. Wij doen dit binnen het luchthavenbeleid vanuit onze rol als regionale partner en belangenbehartiger. Wij voeren onze strategische inzet uit door het leggen van verbindingen en door interbestuurlijke samenwerking, waarbinnen de volgende acties zijn uitgevoerd:
We hebben gepleit voor strengere normen rond geluidsoverlast en ultrafijnstof en meegewerkt aan onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD om hinder en gezondheidsimpact in kaart te brengen.
We hebben bijgedragen aan maatregelen tegen grondgeluid, zoals isolatieprojecten in Hoofddorp-Noord en samenwerking met Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) binnen het programma 'Minder Hinder Schiphol'.
Samen met Rijk en regio onderzoeken we de impact van cumulatief geluid op woningbouwplannen en hoe te komen tot een goede rekenregel.
Wij namen actief deel aan de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) en NOVEX Schipholregio om gezamenlijke belangen te behartigen in landelijke besluitvorming. Vanuit deze rol hebben we bijgedragen aan initiatieven, zoals het Omgevingshuis om inwoners beter te informeren.
Na het definitief vervallen van de grondreservering voor een parallelle Kaagbaan zijn we begonnen met de voorbereiding van ontwikkeling van geluidsadaptieve woningen in Rijsenhout.
We hebben deelgenomen aan de voorbereidingen van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp als duurzame oplossing voor een bereikbare en veilige luchthavenregio. We bewaken een goede ruimtelijke inpassing van het tracé via Schiphol Noordwest en de samenhang met de ontwikkeling van Badhoevedorp Zuid.
We werkten samen met verschillende initiatieven voor innovatie en verduurzaming in de luchtvaart en op de luchthaven, zoals het verduurzamen en samenvoegen van hotelshuttles tot een zero-emissiesysteem en de voorbereiding van een zero emissie-zone voor stadslogistiek en distributie op Schiphol.
Om onze bewoners beter te informeren over de luchthaven hebben wij het onderwerp Schiphol toegevoegd op de gemeentelijke website.
Schiphol heeft ons gevraagd om medewerking aan een wijziging van het omgevingsplan. Wij zijn met Schiphol in gesprek over hun concrete plannen op de luchthaven en de impact daarvan op de omgeving. In het licht hiervan zijn we gestart om de coördinatiestructuren binnen de gemeente te versterken.