Omgevingsrecht

Omgevingsrecht is een verzamelterm voor wet- en regelgeving over de fysieke leefomgeving, zoals milieu, natuur, water en ruimtelijke ontwikkeling. Het belangrijkste doel van deze regels is het behouden, beheren, gebruiken en ontwikkelen van een veilige en gezonde leefomgeving.

De informatie die voor de provincie nodig is om te beoordelen of de gemeente Haarlemmermeer op adequate wijze uitvoering geeft aan haar taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken) op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is voor zover aanwezig tijdig aan de provincie verstrekt. Veel van deze VTH-taken zijn wettelijk verplicht ondergebracht bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

De belangrijkste ontwikkelingen in 2023

De provincie heeft in 2023 de focus gelegd op de wettelijke taken die wij voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet hadden moeten realiseren. Daarbij is alleen gecontroleerd of de stukken aanwezig zijn, zonder deze inhoudelijk te toetsen. Tijdens deze controle is gebleken dat enkele stukken niet aanwezig zijn bij onze gemeente. Dit betreft documenten behorend bij de beleidscyclus inzake VTH-taken die een looptijd hadden tot en met 2022. Vanwege de inwerkintreding van de Omgevingswet hebben wij prioriteit gegeven aan het implementeren van deze wet en hebben wij deze stukken niet voor alleen 2023 opnieuw vastgesteld onder de Wabo. De provincie heeft begrip voor deze keuze.

Aandachtspunten voor 2024

Voor 2024 moet de beleidscyclus inzake VTH-taken weer sluitend worden gemaakt. Hiervoor moeten de ontbrekende beleidsstukken onder de Omgevingswet opnieuw worden vastgesteld.