Interbestuurlijk toezicht

In de Wet Revitalisering generiek toezicht (Rgt) is het toezicht tussen gemeenten en provincies geregeld. Het interbestuurlijke toezicht (IBT) is alleen gericht op de uitvoering van wettelijke medebewindstaken. Het is niet bedoeld om de kwaliteit van de taakuitvoering te verbeteren. Daarnaast is de rol van de raad als controleur van de uitvoering van wettelijke medebewindstaken door het college belangrijker geworden. Het uitgangspunt van de Wet Rgt is namelijk vertrouwen. Vertrouwen dat gemeenten hun taken goed uitvoeren en dat de horizontale verantwoording en controle goed werken. De provincie als toezichthouder komt pas in actie als blijkt dat de medebewindstaken niet goed worden uitgevoerd. Waar de uitvoering goed verloopt, kan de provincie op afstand blijven. Daar waar dat nog niet het geval is, moet de provincie haar toezichthoudende rol vervullen.

De provincie houdt systematisch toezicht op de risicovolle domeinen: financiën, informatie- en archiefbeheer, omgevingsrecht inclusief ruimtelijke ordening en huisvesting van verblijfsgerechtigden. De toezichtinformatie wordt jaarlijks voor 15 juli verstrekt aan de provincie.

Door de provincie worden de beoordelingsresultaten van het toezicht gepubliceerd op de website van de provincie, www.noord-holland.nl.

Middels deze paragraaf wordt de raad geïnformeerd over de verstrekte informatie aan de provincie.