Beleidsdoel A: Door woonbeleid en woningprogrammering randvoorwaarden scheppen, zodat er voldoende en gedifferentieerd aanbod is van woningen. De woningvoorraad sluit hiermee aan op de behoeften van verschillende doelgroepen.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

In 2023 zijn ongeveer 800 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit zijn appartementen en eengezinswoningen in diverse projecten in verschillende kernen van de gemeente en variërend van sociale huur tot dure koop. Wij hebben gewerkt aan de voorbereiding van de minimaal 20.000 nieuwe woningen die wij tot 2040 willen bouwen. Wij liggen goed op schema met onze ambitie om deze collegeperiode meer dan 3.000 woningen te bouwen.

Activiteiten

01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw

02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025 en nota Betaalbaar wonen

03. Woonruimte voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen opnemen in woningbouwprogramma

04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM)

Toelichting

01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw

Onder de Versnelling woningbouwproductie vallen de projecten op de woningbouwlocaties Hoofddorp Noord, Cruquius-Bennebroekerdijk/-Cruquiushof en Nieuw-Vennep West. In 2023 is input geleverd voor de woningbouwontwikkeling Post van Krayenhof in Cruquius. Het Woonbeleidsprogramma 2019-2025 en nota Betaalbaar wonen vormden daarbij het uitgangspunt. Voor andere projecten binnen de versnelling zijn de uitgangspunten al in eerdere jaren aangedragen.

02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025 en nota Betaalbaar wonen

In 2023 liepen er in Haarlemmermeer ruim 140 woningbouwprojecten, variërend van initiatief tot plan in uitvoering. In verschillende fases van een project werd geadviseerd op basis van het Woonbeleidsprogramma en de nota Betaalbaar wonen. In 2023 is dit onder andere gebeurd bij het uitschrijven van de tender voor het Marktgebouw in De Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep, bij het opstellen van anterieure overeenkomsten voor Hoofdweg 634-640 en De Foyer in Hoofddorp en het opstellen van een allonge bij de anterieure overeenkomst voor SEM in Hoofddorp.

03. Woonruimte voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen opnemen in woningbouwprogramma

Wij stimuleren het toepassen van financieringsconstructies die bijdragen aan de betaalbaarheid van koopwoningen. In het nieuwbouwbouwproject DUET in Nieuw-Vennep heeft de ontwikkelaar er zelf voor gekozen zo’n financieringsconstructie toe te passen. Door deze constructie zijn de woningen beter betaalbaar voor starters. Het project is in 2023 in de verkoop gegaan en alle woningen zijn verkocht. De oplevering is gepland in 2024. In Hoofddorp is gewerkt aan de ontwikkeling van De Foyer. Dit project bestaat voor een groot deel uit sociale en middeldure huurwoningen voor senioren, die eigendom worden van de woningcorporatie Woonzorg Nederland.

04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM)

Het Rijk voelt de noodzaak om meer regie te voeren over woningbouw en volkshuisvesting. In dat kader hebben het Rijk, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeenten in de MRA in maart 2023 de Woondeal MRA gesloten. De Woondeal is een set wederkerige afspraken over onder andere woningbouwaantallen en -locaties, versnellingsafspraken, betaalbaarheid en woningbouw voor ouderen, duurzaamheid en samenwerking. Binnen de MRA en de deelregio Amstelland-Meerlanden werken wij samen aan de woningbouwopgave en de uitwerking van de Woondeal MRA.