Toelichting gewijzigde begroting 2022 - jaarrekening 2022

Beleidsdoel A

Tabel 20

Afwijkingen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

Baten

1. Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022

-600

2. Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2021

308

Overig

88

Totaal Baten

-204

Lasten

1. Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022

600

2. Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2021

-114

Overig

47

Totaal Lasten

533

Baten

1. Op basis van de ministeriële regeling specifieke uitkering Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022 is aan onze gemeente een bijdrage toegekend.
We hebben het maximum bedrag aangevraagd, omdat op dat moment nog onduidelijk was hoe lang de maatregelen van kracht zouden blijven, en we de ondernemers binnen de gemeente Haarlemmermeer wilden ondersteunen waar mogelijk. Echter binnen zeer korte termijn werden de maatregelen ingetrokken, met als gevolg dat er geen controle coronatoegangsbewijzen meer hoefde plaats te vinden. Het ontvangen bedrag dient teruggestort te worden.

2. Op basis van de ministeriële regeling specifieke uitkering Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2021 is aan onze gemeente een bijdrage toegekend. Deze bijdrage is in 2021 ten onrechte niet als opbrengst verantwoord, waardoor deze opbrengst in 2022 verantwoord is.

Lasten

1. Zie voor een toelichting op de lagere lasten Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022 de toelichting opgenomen bij de baten.

2. Zie voor een toelichting op de hogere lasten Naleving controle coronatoegangsbewijzen 2021 de toelichting opgenomen bij de baten.

Beleidsdoel B

Tabel 21

Afwijkingen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

Baten

1. Opvang ontheemden Oekraïne

-2.164

2. Opvang Afghanen

1.084

3. Opsporen en ruimen van niet gesprongen explosieven

847

Overig

-19

Totaal Baten

-252

Lasten

1. Opvang ontheemden Oekraïne

2.164

2. Opvang Afghanen

-1.084

3. Opsporen en ruimen van niet gesprongen explosieven

-553

4. Veiligheidsregio Kennemerland

-328

Overig

1

Totaal Lasten

200

Baten

1. De vergoeding van het Rijk voor de opvang van ontheemden Oekraïne is lager geworden dan begroot. Dit wordt veroorzaakt doordat er meer ontheemden zijn opgevangen in particuliere opvang. De vergoeding voor particuliere opvang vanuit het Rijk is lager dan de vergoeding voor gemeentelijke opvang. De kosten bij particuliere opvang zijn lager dan bij de gemeentelijke opvang.

2. De gemeente Haarlemmermeer heeft kosten gemaakt inzake opvang en repatriëring van Afghaanse vluchtelingen. Deze opvang heeft plaatsgevonden in hotels. De kosten van de opvang kunnen worden gedeclareerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Doordat de vluchtelingen langer blijven dan gepland zijn de lasten en de hieraan verbonden baten hoger.

3. Op basis van een inschatting van de projectontwikkelaars worden de lasten en baten van het opsporen en ruimen van niet gesprongen explosieven (NGE's) begroot. De werkelijke doorberekening aan de projectontwikkelaars is hoger dan begroot. De werkelijke lasten zijn eveneens hoger. Ten tijde van de voor- of najaarsrapportage was deze informatie nog niet bekend.

Lasten

1. Zie voor een toelichting op de lagere lasten met betrekking tot de opvang ontheemden Oekraïne de toelichting opgenomen bij de baten.

2. Zie voor een toelichting op de hogere lasten met betrekking tot de opvang van Afghanen de toelichting opgenomen bij baten.

3. Zie voor een toelichting op de hogere lasten met betrekking tot het opsporen en ruimen van niet gesprongen explosieven (NGE's) de toelichting bij de baten.

4. De bijdrage aan de Veiligheidsregio Kennemerland voor de implementatie van de nieuwe bluswatervoorziening en het programma brandweerzorg zijn hoger.