Beleidsdoel B: Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

De gemeente Haarlemmermeer staat voor grote ruimtelijke opgaven. In de Omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040 en de verdichtingsvisie wordt onder meer uitgegaan van binnenstedelijke woningbouwopgaven in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp. Ook de opgaven die samenhangen met de 'Versnelling Woningbouw' in Lisserbroek, Cruquius, Nieuw-Vennep West en Hoofddorp Noord zijn groot. Tenslotte is er de transformatieopgave van kantoren- en bedrijventerreinen in Beukenhorst-West (Hyde Park), Hoofddorp-Noord en Pionier-BOLS terrein in Nieuw-Vennep. Daarnaast zijn er andere grote projecten zoals de ontwikkeling van bedrijvenparken aan de oostzijde van Haarlemmermeer en de ontwikkeling van PARK21.

De ruimtelijke uitdaging is groot en de risico’s zijn afgelopen jaar groter geworden. Want na de coronacrisis merken we dat bouwmaterialen zeer kostbaar zijn geworden, arbeidskrachten moeilijk vindbaar en lijkt stikstof voor de ontwikkeling van onder meer woningbouw, infrastructuur en bedrijventerreinen een remmende en onduidelijke factor. Vooralsnog werken wij, samen met de ontwikkelaars uit de markt, om vanuit de planvoorbereiding in de voorgaande jaren, samen deze ontwikkelingen tot een succes te maken.

Activiteiten

01. Realiseren van woningbouwprojecten

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

04. Faciliteren van de energietransitie

Toelichting

01. Realiseren van woningbouwprojecten

Een van onze grootste uitdagingen is het realiseren van een meer divers woningbestand en het bouwen van betaalbare woningen. Tot 2040 willen we 20.000 woningen bouwen. De helft van de woningen die voor de komende drie jaar gepland staan zijn onderdeel van een hard plan. Op een deel van de woningbouwlocaties werd dit jaar al gestart met de bouw (Hyde Park). Nagenoeg alle andere woningen met een geplande oplevering tot en met 2024 zijn onderdeel van plannen die reeds in voorbereiding zijn.

We geven prioriteit aan het bouwen van betaalbare en sociale huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen, zodat de doorstroming bevorderd wordt. Bij de bouwplannen kiezen we voor behoud van het landelijke karakter in de kleine dorpen, voor verdichting in Nieuw-Vennep en verstedelijking in Hoofddorp.

Momenteel realiseren we in totaal ongeveer 116 (deel)woningbouwprojecten, waarvan de meeste in Hoofddorp, zoals Tudorpark, Tudorgardens en Hyde Park. Ook in Nieuw-Vennep (Pionier-BOLS), Spaarndam (Spaarnebuiten) en Cruquius (Wickevoort) realiseren we woningen. En in de hele gemeente nog een scala aan kleinschalige projecten. Gezien de grote vraag naar woningen op korte termijn hebben we dit jaar 88 tijdelijke flexwoningen in Nieuw-Vennep opgeleverd (100% sociaal). Ook de komende jaren pakken we door met de woningbouwopgave. Daarvoor hebben we dit jaar plannen gemaakt voor toekomstige projecten als Lincolnpark, Rooseveltpark, Lisserbroek, Nieuw-Vennep West, Cruquius- Zwaanshoek en Badhoevedorp. Meer hierover is opgenomen in de Bouwmonitor woningbouw 2022.

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

Haarlemmermeer is een sterke werkgemeente. Zo telt onze gemeente meer arbeidsplaatsen dan de beroepsbevolking groot is. De sterke werkpositie komt voort uit onze gunstige vestigingsrandvoorwaarden zoals een goede fysieke en digitale bereikbaarheid, een centrale ligging en een goed arbeidspotentieel. Ook de aanwezigheid van het Luchthaven Indelingsbesluitgebied (LIB) heeft voor deze sterke werkpositie gezorgd. LIB-contouren werken beperkend voor de vestiging van andersoortige functies dan werken waardoor in de nabijheid van de luchthaven vooral werklocaties mogelijk zijn. De sterke werkpositie draagt op haar beurt bij aan onze nationaal krachtige economische positie. Om deze positie te behouden, te verbeteren en toekomstbestendiger te maken, hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan een Integrale Beschouwing van de Werklocatiemarkt (IBW). Tegen deze achtergrond hebben we de werklocatiemarkt kwantitatief en kwalitatief in kaart gebracht en geanalyseerd. Op basis van de analyse hebben we een nieuwe koers geformuleerd. In lijn met de economische agenda in wording, zullen we de komende jaren inzetten op: kwaliteit, selectiviteit en diversificatie. Onderdeel van kwaliteit is onder andere het mengen van functies op locaties en in panden (zoals met meervoudig ruimtegebruik) waar dit mogelijk is.

De grote projecten waar in 2022 gebouwd is zijn Schiphol Trade Park, De President, Schiphol Logistics Park, De Hoek-Noord en De Liede.

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

Om tegemoet te komen aan de behoefte tot recreëren in het buitengebied zet de gemeente met name in op de realisatie van nieuwe recreatieve verbindingen en nieuwe recreatiegebieden als PARK21, Geniepark en Veldpost Badhoevedorp zuid. Meer hierover is opgenomen in het programma Maatschappelijke ontwikkeling.

PARK21 is gefaseerd in verschillende deelprojecten in uitvoering (deelgebieden 2, 3 en 4). Op dinsdag 15 februari 2022 hebben we ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan, het milieueffectrapport en twee concept-beeldkwaliteitsplannen voor PARK21.

04. Faciliteren van de energietransitie

De Programmatische aanpak Energietransitie Haarlemmermeer is in 2018 van start gegaan en bestaat uit de lijnen betrokkenheid, energiegebruik en fossielvrij, lokale productie van duurzame energie en energie-infrastructuur. In 2022 is het programma naar aanleiding van het coalitieakkoord geactualiseerd (2022.0002591). Vanuit het Rijk is in 2022 duidelijkheid gekomen voor de langetermijn bekostiging van de lokale energietransitie.

In 2022 zijn in het kader van de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES, 2021.0000778) de eerste initiatieven voor het Zonnecarré van start gegaan en is de beschikbare ruimte van 300 hectare tot 2030 verdeeld. Daarnaast is de autonome groei van zonnepanelen op daken gefaciliteerd en is er een intentieverklaring en plan van aanpak opgesteld ten behoeve van de verkenning Opwek Energie Rijksgronden (OER) langs infrastructuur (A9/A5/A22/A2/A1). Voor windenergie zijn er onder andere vervolgonderzoeken gedaan naar ecologie en inpassing.

Met betrekking tot de warmtetransitie is het Energieloket Haarlemmermeer verder vormgegeven om zowel inwoners als ondernemers beter te kunnen ondersteunen in verduurzaming. Daarbij is in het kader van energiearmoede ook een samenwerking aangegaan met de stichting Energiebank Haarlemmermeer.

Voor de energie infrastructuur is er regionaal een taskforce opgezet om versnelling aan te brengen in het oplossen van knelpunten in het elektriciteitsnet. Daarnaast is er een uitvoerig onderzoek gedaan naar knelpunten in Haarlemmermeer en de effecten van allerlei ontwikkelingen die de komende jaren plaats gaan vinden zoals schaalsprong en duurzame mobiliteit.

Voor het eerst is een Klimaat- en Energiemonitor gepubliceerd (X.2022.08179).