Toelichting gewijzigde begroting 2022 - jaarrekening 2022

Beleidsdoel A

Tabel 67

Afwijkingen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

Baten

1. TenneT

81

Overig

181

Totaal Baten

262

Lasten

1. Strategische grond Amstelle

-257

2. Herstructurering Bedrijventerreinen

235

Overig

194

Totaal Lasten

172

Baten

1. Van Tennet is een eenmalige vergoeding ontvangen voor een zakelijk recht overeenkomst voor een aantal kabels.

Lasten

1. Conform ons grondbeleid worden de strategische gronden periodiek geëvalueerd en zullen gronden overgaan van strategische gronden naar openbare ruimte indien er geen ontwikkelpotentie is of geen andere reden is om de grond strategisch aan te houden. Dit is het geval bij het perceel ‘Amstelle’ en geven we invulling aan de eindbestemming van de grond door recreatieve inrichting (openbaar gebied) welke past binnen de grondstrategie. Hiervoor is de boekwaarde afgeboekt ten laste van de Algemene reserve grondzaken.

2. De kosten van herstructurering bedrijventerreinen variëren van jaar tot jaar en zijn afhankelijk van initiatieven van lokale ondernemers- en winkeliersverenigingen. Dit jaar zijn de lasten lager dan begroot. De werkzaamheden om situaties te verbeteren rond en op de verschillende bedrijventerreinen beperkten zich voornamelijk tot voorbereidende werkzaamheden. Op het bedrijventerrein Spoorzicht Noord is de eerste fase van het herstel afgerond. Uitvoering van een nieuw aan te leggen weg zal in 2023 plaats vinden. Op het bedrijventerrein De Liede is het project RIEC-handhavingsknelpunt afgerond. De openbare ruimte op het terrein is handhaafbaar gemaakt door het aanleggen van parkeervakken en het nemen van een verkeersbesluit. Zo wordt er wordt er samen met het parkmanagement gewerkt aan een duurzaam veilig bedrijventerrein. Op Graan voor Visch loopt een verbetertraject op het gebied van schoon, heel en veilig. Hiervoor zijn in 2022 de waterproblemen aangepakt en worden bedrijven die verkeerd zijn aangesloten aangeschreven. Op het bedrijventerrein De Weeren is samen met de ontwikkelende partij gezocht naar planoptimalisaties voor het hemelwater in relatie tot de watervergunning. Het overgebleven budget gaat naar de reserve Herstructurering bedrijventerreinen en zal worden ingezet voor het opknappen van Spoorzicht-Noord en verdere activiteiten inzake de BIZ op Graan voor Visch. Dit jaar bleek het niet nodig om nieuwe herstructureringsprojecten te starten. Hierdoor bleef het merendeel van het budget voor revitalisering onbenut.

Beleidsdoel B

Tabel 68

Afwijkingen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

Baten

Overig

9

Totaal Baten

9

Lasten

Overig

173

Totaal Lasten

173

Reserves

Tabel 69

Afwijkingen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

Begroting

Werkelijk

Verschil

Onttrekking

Versterking van de (lucht)vrachtketen

1.487

1.487

0

Totaal Onttrekking

1.487

1.487

0

Storting

Herstructurering bedrijventerreinen

0

231

-231

Totaal Storting

0

231

-231

Stortingen

Herstructurering bedrijventerreinen

Het restantbudget wordt (zie de toelichting bij de lasten beleidsdoel A) gestort. Dit is conform de bestendige gedragslijn.