Beleidsdoel B: Het verzekeren van de doelmatige en slagvaardige hulpverlening op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van fysieke veiligheid. Onze inzet is om branden, zware ongevallen en rampen zoveel mogelijk te voorkomen. Haarlemmermeer en de VRK hebben een groot risicoprofi€el, vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van de luchthaven Schiphol en Tata Steel in de IJmond en het Noordzeekanaal(gebied). Bij een calamiteit willen wij zo adequaat mogelijk kunnen reageren.

Activiteiten

01. Het voorkomen van brand

02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK

03. Uitvoeren van inspecties op de brandveiligheidsvoorschriften

04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten

Toelichting

01. Het voorkomen van brand

De brandweer heeft voor zover dat door de coronacrisis mogelijk was zoveel als mogelijk activiteiten uitgevoerd. Veel processen van Brandveilig leven zijn stopgezet, omdat huisbezoeken niet mogelijk/wenselijk waren.

02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK

Binnen de gemeenschappelijke regeling VRK zijn vele onderwerpen aan de verschillende bestuurstafels besproken. Naast uiteraard alle bedrijfsvoering aangelegenheden is er ook in 2021 weer veel overleg geweest over de uitvoeringsaspecten van de coronacrisis. Andere onderwerpen van overleg waren stand van zaken governance veilig Thuis, aanpak waterongevallen, crisisplan, beeld rampenbestrijding en de taakdifferentiatie brandweer. Ook de overdracht van de kazernes aan de VRK is in het besluitvormingsproces gebracht (raadsvoorstel 2020.0003433). De implementatie van de toekomstbestendige bluswatervoorziening per 1 januari 2022 is verder voorbereid door uitvoering van diverse projecten.

03. Uitvoeren van inspecties omtrent brandveiligheidsvoorschriften

De sectorrisicobeheersing van de brandweer heeft voor zover dat door de coronacrisis mogelijk was de reguliere activiteiten zoals advisering, controle en het geven van voorlichting uitgevoerd. Fysieke contacten met inwoners en ondernemers waren niet overal mogelijk. Vanaf mei vond er langzamerhand weer een toename plaats in de activiteiten van de brandweer. Tijdens de lockdown hebben medewerkers ondersteuning geboden bij coronateststraten, de entry-screening op Schiphol, de opvang in IJmuiden en de opvang op de locatie Bennebroek.

Na de lockdown hebben de medewerkers hun bijdrage geleverd aan de zogenaamde fieldlab-evenementen waaronder het Mudmaster evenement in Haarlemmermeer waarbij geadviseerd, geschouwd en gecontroleerd is.

04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten

Ondanks het feit dat de coronacrisis zorgde voor beperkte capaciteit en praktische beperkingen op het gebied van onder andere planvorming, opleidingen en oefeningen, is in 2021 toch de continuïteit en goede voorbereiding op ‘reguliere’ incidenten en crisis door de VRK gewaarborgd. Door de evaluatiepunten uit incidenten en oefeningen te verwerken in de planvorming en opleidingen blijven de plannen actueel en de mensen werkzaam in de cirisbeheersing goed voorbereid op alle typen crises.

De gemeentelijke crisisorganisatie is in 2021 onder andere ingezet bij de eerste opvang van Nederlandse evacués uit Afghanistan. Daarnaast is gehoor gegeven aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om 110 asielzoekers tijdelijk op te vangen. De asielzoekers zijn in enkele hotels in onze gemeente ondergebracht. Ook is veel inzet gepleegd in het tijdelijk opvangen van personen die in quarantaine moesten bij aankomst op Schiphol.

Eind 2021 is het geactualiseerde Crisisplan VRK vastgesteld door de VRK voor de komende vier jaar. Het nieuwe plan is vastgesteld in het samenwerkingsverband NoordWest 3 (NW3), naast de VRK, bestaande uit de Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland. Het verzorgingsgebied van de drie veiligheidsregio’s is congruent met de schaal van de meldkamer Noord-Holland en de politie-eenheid Noord-Holland. Uniformiteit en herkenbaarheid tussen de veiligheidsregio’s is daarom van groot belang. Vaststelling van het plan gebeurt in de veiligheidsregio’s afzonderlijk en tenminste eens per vier jaar.

Het Crisisbestrijdingsplan Schiphol wordt jaarlijks geactualiseerd. Dit is ook in 2021 uitgevoerd. Verder is het deelplan voor Bevolkingszorg Kennemerland in december 2021 geactualiseerd en vastgesteld.