Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van de ‘sociale veiligheid’. Wij willen bijvoorbeeld het aantal High Impact Crimes, de overlast door personen met verward gedrag, jeugdoverlast en -criminaliteit verminderen. We willen en moeten voorkomen dat de onderwereld structureel verweven raakt met de bovenwereld waardoor de rechtsorde in gevaar kan komen. We willen dat de problematiek met betrekking tot extremisme en radicalisering in onze gemeente klein en beheersbaar blijft. Ook willen we samen met onze veiligheidspartners voor andere veiligheidsthema’s, zoals de aanpak van jeugdoverlast en evenementenveiligheid, andere activiteiten uitvoeren die bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving.

Activiteiten

01. Verbeteren veiligheidsgevoel in eigen buurt

02. Versterken van de keten ‘zorg-veiligheid’

03. Aanpak ondermijning / georganiseerde criminaliteit

04. Integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering (CTER)

05. Uitvoeringsprogramma Veiligheid realiseren

06. Handhaven en maatregelen coronacrisis

Toelichting

01. Verbeteren veiligheidsgevoel in eigen buurt

We hebben bijgedragen aan het verbeteren van het gevoel van veiligheid in eigen buurt door de uitvoering van gebieds- en themagerichte acties en interventies, uit het Uitvoeringsprogramma veiligheid 2021. Ook de inzet van informatie gestuurde handhaving en de uitvoering van de gebiedshandhavingsplannen zijn gericht geweest op deze activiteit. In samenwerking met het CBS hebben we in de zomer het onderzoek Veiligheidsmonitor 2021 uitgevoerd als een 1-meting ten opzichte van de 0-meting in 2019. Hieruit blijkt onder andere in hoeverre inwoners zich onveilig voelen in eigen buurt. De resultaten van het onderzoek verwachten wij in het eerste kwartaal van 2022.

02. Versterken van de keten ‘zorg-veiligheid’

Afgelopen jaar is gewerkt aan het opzetten van een integrale aanpak om cliënten die langdurige zorg en aandacht nodig hebben dit te kunnen bieden. Op casusniveau is gewerkt aan een verdere verbetering van de samenwerking intern en met externe partners, waaronder het Zorg- en Veiligheidshuis Kennemerland.

Daarnaast is met het Zorg- en Veiligheidshuis Kennemerland ook dit jaar samengewerkt om, om recidive tegen te gaan, ex-gedetineerden te begeleiden en ondersteuning te bieden bij de terugkeer in de maatschappij. Het sociaal domein is bij deze aanpak betrokken en heeft een belangrijke opdracht in de te leveren ondersteuning.

03. Aanpak ondermijning / georganiseerde criminaliteit

Het afgelopen jaar zijn meerdere integrale controles uitgevoerd in samenwerking met onder andere de politie en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Tijdens deze controles zijn meerdere misstanden aangetroffen die door de afzonderlijke partners zijn aangepakt. Deze controles hebben op bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen plaatsgevonden maar ook bij bedrijfspanden en woningen in de rest van Haarlemmermeer.

De controles op prostitutie werden voorheen uitgevoerd door de politie maar sinds dit jaar is dat een verantwoordelijkheid van de gemeente. Er hebben meerdere prostitutiecontroles plaatsgevonden waarbij er ook wordt gekeken naar mogelijke signalen van mensenhandel. Bij twee locaties was mogelijk sprake van mensenhandel waarna de politie een strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Haarlemmermeer is aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Er zijn in totaal 160 anonieme meldingen binnen gekomen over verschillende zaken zoals hennepkwekerijen, uitkeringsfraude en huiselijk geweld. Al deze meldingen worden door ons en/of externe partners opgevolgd.

Het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol (PAOS) is na de zomer onder een nieuwe governance structuur van start gegaan. Het PAOS wordt bekostigd uit de rijksbijdrage van € 1,9 miljoen en loopt door tot 31 december 2023. De uitvoering hiervan ligt bij de centrumgemeente Haarlem. Op 28 oktober hebben alle samenwerkingspartners op Schiphol het manifest ‘Geef criminelen geen kans’ ondertekend. De daarbij behorende campagne is te zien op www.sterkeluchthaven.nl.

04. Integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering (CTER)

Afgelopen jaar hebben we de regionale samenwerking in de projectgroep Contra Terrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) van Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) om de regiobrede aanpak te versterken voortgezet. We hebben onder andere een regionale visie ontwikkeld op het vraagstuk wanneer interveniëren vanuit de gemeente wenselijk of noodzakelijk is en wanneer niet. Deze visie is het vertrekpunt voor het verder te ontwikkelen lokale handelingskader.

Er is geïnvesteerd in het opbouwen en onderhouden van de samenwerkingsrelatie met diverse religieuze organisaties en lokale gemeenschappen. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan om het signaleren van contraterrorisme, extremisme en radicalisering te verbeteren. We hebben ingezet op het versterken van de signaalfunctie van eerstelijnsprofessionals en mede hierdoor is een aantal signalen binnengekomen en onderzocht.

05. Aanpak cybercrime

We hebben deelgenomen aan drie regionale preventieprojecten voor de aanpak van cybercrime. Deze projecten richten zich op: slachtofferpreventie (project het slachtoffer vertelt), daderpreventie (het project re_BOOTCMP) en preventie van facilitators (het project geldezels). De regionale projecten zijn mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband NHSV.

06. Handhaven en maatregelen coronacrisis

We hebben onze extra tijdelijke handhavingscapaciteit gericht en informatie gestuurd ingezet op het handhaven van de maatregelen die golden onder de tijdelijke wet COVID-19. Daarbij hebben we uitvoering gegeven aan het in regionaal verband afgesproken protocol. Afgezien van enkele incidenten, zoals illegale feesten in de openbare ruimte en het handhavend optreden tegen illegale openstelling is geen sprake geweest van excessen.