Gemeente als werkgever

De coronacrisis heeft in de organisatie veel impact gehad; het heeft veel ontregeld en het nodige aanpassingsvermogen gevraagd van medewerkers. Desondanks zijn we als de organisatie in staat gebleken om, gelijktijdig met het managen van de crisis, nagenoeg alle processen en taken 'normaal' door te laten gaan. Wij zijn trots op het verandervermogen en de flexibilteit van onze medewerkers. De coronacrisis heeft veel energie gekost, maar gelukkig blijkt uit het in 2020 gehouden medewerkersonderzoek dat ook in deze bewogen tijd het werkplezier onveranderd hoog is. De werkdruk en herstelbehoefte zijn en blijven echter (nog steeds) grote zorgpunten.

Verder blijkt uit intern onderzoek naar ‘werken in coronatijd’ dat medewerkers zowel voor- als nadelen ervaren bij het thuiswerken. Enerzijds is er meer ruimte om geconcentreerd te kunnen werken, is er minder reistijd en meer flexibiliteit. Anderzijds worden collega’s gemist en is het aantal fysieke klachten (te) hoog. De verwachting is dat we ook in de post-corona tijd minder werktijd op kantoor door zullen brengen en dat we ons werk en onze samenwerking meer hybride (kantoor en elders) zullen organiseren.

Voor ons extern profiel als werkgever vinden we het belangrijk dat we afgelopen jaar, ondanks de impact van corona, toch in staat zijn geweest om 45 stageplekken in te vullen. Dit heeft voor ons een maatschappelijke betekenis, waarmee we als gemeente het goede voorbeeld willen geven en maakt ons stagebeleid onderdeel uit van een bredere arbeidsmarktstrategie. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ook in 2020 nog steeds in staat zijn geweest om (de meeste) vacatures goed en tijdig in te vullen.

Kerngegevens

Formatie en bezetting (fte en aantal)

Figuur 15 

In- en uitstroom (aantal)

Figuur 16 

Ziekteverzuim (percentage)

Figuur 17 

Man Vrouw verdeling (bezetting fte)

Figuur 18 

Salarisschaalverdeling (bezetting fte)

Figuur 19 

Leeftijdscategorie (bezetting fte)

Figuur 20 

Dienstjaren (bezetting fte)

Figuur 21