Digitalisering
Eind 2019 is het programma Digitale Dienstverlening afgerond en in de lijn belegd. Verbeteringen op het gebied van digitale dienstverlening worden sindsdien vanuit de lijnorganisatie voortgezet. Er zijn mooie resultaten gerealiseerd en er staan er meerdere op de planning. Zo hebben we de Meldingen Openbare Buitenruimte gedigitaliseerd in de vorm van een webapplicatie. We hebben gezorgd dat de privacy van de melder optimaal geborgd is en dat een melder bericht krijgt, zodra een melding is afgehandeld. Ook is een webformulier ontwikkeld voor aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het is door deze digitalisering voor inwoners en ondernemers laagdrempeliger, eenvoudiger en sneller om digitaal zaken met ons te doen.
Daarnaast hebben we het meest gebruikte klantkanaal, de gemeentelijke website, toegankelijker gemaakt. Dit hebben we gedaan door circa 3.000 PDF-documenten te verwijderen en/of te vervangen door een toegankelijk alternatief en door de zoekmachine te verbeteren. De website is daardoor gebruiksvriendelijker voor iedereen, ook voor bezoekers met een beperking, of zij die minder taal of digitaal vaardig zijn. We staan voortdurend in contact met inwoners en ondernemers via sociale media. Afgelopen jaar is 66% van de gestelde vragen beantwoord binnen 1 uur en onze online aanwezigheid gewaardeerd met een 7,5.
Ook zijn we afgelopen jaar gestart met de uitwerking van onze ambities in een nieuwe i-Visie en IT-strategie voor de komende jaren. We nemen hier zaken als informatiegestuurd werken, kunstmatige intelligentie en e-participatie in mee. Als voorbeeld van informatiegestuurd werken, is gestart met een proef om beschikbare parkeerplekken in Hoofddorp via een app vindbaar te maken. In de app worden ook de reisroute en geschatte reistijd weergegeven. In de proef gaat het om parkeerplaatsen in de betaald parkeerzones. De app maakt gebruik van sensoren in het wegdek, het nationaal parkeerregister en andere informatiebronnen.