Wet ruimtelijke ordening (Wro)
Bestemmingsplannen dienen niet ouder te zijn dan tien jaar. In 2013 waren na de inhaalslag nagenoeg alle bestemmingsplannen actueel (jonger dan 10 jaar). De ‘Wet afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen’, eveneens bedoeld om op de Omgevingswet vooruit te lopen – daarin komt geen actualiseringsplicht voor een omgevingsplan voor – is op 1 juli 2018 in werking getreden.
Mede in dit verband hebben wij reeds in april 2017 besloten om in beginsel geen nieuwe actualisaties te starten van bestaande bestemmingsplannen, vooral als dat puur is om te voldoen aan de bepalingen over de tienjaarcyclus in de Wro.
Daar komt bij dat de markt de laatste jaren flink is aangetrokken. Initiatiefnemers blijven zich aandienen met ontwikkelplannen. Daarom is er nu nog steeds sprake van een druk programma voor bestemmingsplannen en Wabo-procedures, vooral door nieuwe ontwikkelingen die door ruimtelijke besluiten worden gefaciliteerd. Bovendien hebben we, vooruitblikkend op de Omgevingswet, capaciteit besteed aan de implementatie daarvan.
Intussen is een plan in de maak voor Buitenkaag en diverse woongebieden in Hoofddorp, als implementatie van de Omgevingswet, preluderend op een omgevingsplan. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet is een bestemmingsplan van rechtswege een omgevingsplan. Alleen het Omgevingsplan van rechtswege voldoet niet aan de eisen van de Omgevingswet en moet binnen de transitieperiode van de Omgevingswet (2029) voor het gehele grondgebied worden omgezet in een definitief Omgevingsplan. Deze operatie is qua opgave vergelijkbaar met die van de actualiseringsplicht bestemmingsplannen.