Veiligheid

Inwoners, bezoekers en ondernemers in Haarlemmermeer zijn veilig.

In de Kadernota Integrale Veiligheid 2018-2022 (de Kadernota) zijn de nieuwe raadsprioriteiten voor veiligheid vastgesteld en uitgewerkt. De Kadernota is gebaseerd op de Veiligheidsanalyse 2013-2017. Haarlemmermeer is een relatief veilige gemeente en dat willen we zo houden. De Kadernota is de basis voor het gemeentelijke veiligheidsbeleid.  

De uitvoering van de prioriteiten en de activiteiten in ons veiligheidsbeleid zijn gebaseerd op de volgende beleidsuitgangspunten: 

  • Eigen verantwoordelijkheid en (zelf)redzaamheid
  • Participatie van inwoners en ondernemers
  • Integrale ketenaanpak en informatie gestuurd samenwerken
  • Dorps- en wijkgericht werken

In de Kadernota zijn de volgende prioriteiten benoemd:

  • Verbeteren veiligheidsgevoel in eigen buurt
  • Versterken van de keten 'zorg-veiligheid'
  • Aanpak ondermeining / georganiseerde criminaliteit
  • Integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering

Jaarlijks geven wij in ons Uitvoeringsprogramma Veiligheid aan welke acties wij met onze partners ondernemen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Ook rapporteren wij daarin wat het afgelopen jaar is uitgevoerd en wat de resultaten bij de gestelde raadsprioriteiten zijn. Op 7 januari 2020 hebben wij het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2020 (2019.0058224) ter informatie aan de gemeenteraad gestuurd. 

Verbonden partijen

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)

In de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) en de daarop gebaseerde regelingen zijn onder andere eisen gesteld voor de brandweer, de organisatie en taken van de Veiligheidsregio’s en de crisisorganisatie. De VRK levert een bijdrage aan beleidsdoel B door het verzekeren van doelmatige en slagvaardige hulpverlening op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening.

De brandweer Kennemerland heeft in haar beleidsplan 2019-2022 vier doelstellingen vastgesteld, namelijk: 

  • Risicobeheersing: focus op voorkant en veiligheidsketen
  • Flexibele en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers
  • Op de juiste schaal en in de juiste netwerken samenwerken
  • Vakmanschap: professioneel en taakgericht.

Per doelstelling zijn concrete resultaten geformuleerd die in de programmabegroting van de VRK terugkomen. 

De koppeling tussen veiligheid en zorg wordt binnen de VRK steeds belangrijker. Wij hebben onze wettelijke plicht een Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in stand te houden ingevuld met het onderbrengen van de GGD in de VRK. In 2019 is besloten per 1 januari 2020 bij de GGD een aantal nieuwe taken te beleggen zoals die in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, Veilig Thuis (inclusief de Integrale Crisisdienst), het Regionaal Coördinatiepunt Ex-gedetineerden en de Multidisciplinaire Aanpak die voorziet in een bundeling van psychosociale, medische, forensische en justitiële specialisten in de aanpak van kindermishandeling, relationeel geweld en seksueel geweld. Het Zorg- en veiligheidshuis was al ondergebracht bij de VRK. Dit is een netwerkorganisatie waarin gemeenten, justitie, politie, justitiële organisaties en zorginstanties intensief samenwerken aan de persoonsgerichte aanpak van complexe problematiek.

Na een vertraging is de landelijke meldkamerorganisatie (LMO) medio mei 2019 gerealiseerd. Eén van de tien vestigingen van de LMO is gehuisvest in het gebouw van de VRK aan de Zijlweg te Haarlem, op de plek van het voormalige Meld- en Informatiecentrum Kennemerland (MICK). Het MICK is samengegaan met de voormalige meldkamers van de veiligheidsregio’s Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. De meldkamer van de Koninklijke Marechaussee is ook in de locatie geïntegreerd. De nieuwe samengevoegde meldkamer, heet sindsdien meldkamer Noord-Holland.

De samenvoeging is gefinancierd door de drie betrokken veiligheidsregio’s, alsmede de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie. Hiervoor zijn ook specifieke bijdragen vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid ter beschikking gesteld. De financiële afwikkeling van dit samenvoegingsproject zal begin 2020 worden afgerond en hierover zal op de gebruikelijke wijze worden gerapporteerd.

Daarnaast is per 1 januari 2020 het beheer van de meldkamer Noord-Holland overgedragen aan de landelijke Politie. Ten behoeve van deze transitie is binnen de Nationale Politie een eigenstandig organisatieonderdeel opgericht onder de naam ‘Landelijke Meldkamer Samenwerking’ (LMS), met een eigen sturing en budget. De betrokken hulpdiensten en de meldkamers bepalen samen het beleid en beheer waarbinnen de LMS haar taken uitvoert. Daarmee is ook de financiering en de financiële verantwoordelijkheid voor het beheer overgedragen. De veiligheidsregio’s zijn en blijven verantwoordelijk voor de uitvoering (en bezetting) van de eigen meldkamerfunctie alsmede de financiering daarvan. 

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Zie verbonden partijen in Programma kwaliteit fysieke omgeving. Voor financiële informatie en eventuele risico’s over de verbonden partij, zie de paragraaf Verbonden Partijen.

Relevant beleid

  • Kadernota Integrale Veiligheid 2018-2022 (2018.0042518
  • Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2019 (2019.0068465
  • Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2020 (2019.0058224)
  • Beleidsregel Wet Bibob 2018 (2018.0028524
  • Damoclesbeleid gemeente Haarlemmermeer 2019 (2018.0082620
  • Beleidsplan Risico- en Crisisbeheersing 2019-2022 Veiligheidsregio Kennemerland (2018.0080143)