Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van de ‘sociale veiligheid’. Denk daarbij in eerste instantie aan de aanpak van High Impact Crimes (woninginbraken, straatroof, overvallen en geweld), het verminderen van de overlast door personen met verward gedrag, het voorkomen dat de onderwereld structureel verweven raakt met de bovenwereld en de beheersbaarheid van de problematiek met betrekking tot extremisme en radicalisering in onze gemeente. Ook andere veiligheidsthema’s, zoals de aanpak van jeugdoverlast en de evenementenveiligheid, dragen bij aan een veilige woon- en leefomgeving.

In Tabel 13 zijn de indicatoren opgenomen die we met onze aanpak op het gebied van veiligheid willen beïnvloeden. Alle activiteiten samen hebben als doel om de veiligheid en veiligheidsgevoelens van inwoners, ondernemers en bezoekers van Haarlemmermeer positief te beïnvloeden. 

Tabel 13 

Beleidsindicatoren BBV

Eenheid

Bron

2016

2017

2018

20191

Verwijzingen Halt

Aantal per 10.000 jongeren

Bureau Halt

223

161

110

162

Winkeldiefstallen

Aantal per 1.000 inwoners

CBS

4,2

4,0

4,3

4,8

Geweldsmisdrijven2

Aantal per 1.000 inwoners

CBS

4,6

4,0

3,8

n.b.

Diefstallen uit woning

Aantal per 1.000 inwoners

CBS

3,5

3,8

2,8

n.b.

Vernielingen en beschadigingen (in de openbare ruimte)

Aantal per 1.000 inwoners

CBS

6,5

6,6

5,6

4,9

  1. Per peildatum 6 mei 2020 zijn deze cijfers nog niet bekend. Zodra dit wel het geval is, zal dit zichtbaar worden op www.waarstaatjegemeente.nl.
  2. Inclusief seksuele misdrijven

Activiteiten

01. Verbeteren veiligheidsgevoel in eigen buurt.

02. Versterken van de keten ‘zorg-veiligheid’.

03. Aanpak ondermijning / georganiseerde criminaliteit.

04. Integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering.

Toelichting

01. Verbeteren veiligheidsgevoel in eigen buurt

Onze focus ligt op de aanpak van woninginbraken, straatroof, overvallen en geweld. Dit zijn de zogenaamde High Impact Crimes (HIC). In het Plan van aanpak High Impact Crimes 2019-2022 zijn onze activiteiten nader geconcretiseerd.  
In 2019 hebben we diverse maatregelen en instrumenten ingezet in het tegengaan van high impact crimes. Het aantal woninginbraken en straatroven zijn gelijk aan vorig jaar. Het aantal overvallen is afgenomen, maar het geweld is iets toegenomen. Dit mede door het geweld onder jongeren.

Gemeentelijke handhavers zijn zichtbaar aanwezig geweest in de wijken en in winkelcentra met als doel preventieve invloed uit te oefenen op overlast en het veiligheidsgevoel van inwoners, ondernemers en bezoekers. Daarnaast hebben we intensief ingezet op preventie en voorlichting door middel van preventietrainingen aan inwoners en ondernemers. Er is in 2019 repressief opgetreden. De politie heeft geïnvesteerd in de opsporing van verdachten. Er zijn diverse verdachten aangehouden en er zijn bestuurlijke maatregelen opgelegd tegen verdachten die zijn aangehouden ter zake overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en die in het bezit zijn van inbrekerswerktuigen. Ook met de inzet van straatcoaches en jongerenwerkers in het kader van de aanpak van jeugdoverlast, is een bijdrage geleverd aan het verbeteren van het veiligheidsgevoel in buurten.

In de zomer van 2019 is het CBS onderzoek ‘de Veiligheidsmonitor’ uitgevoerd, waarin aan bijna 4.000 inwoners onder andere gevraagd is naar hun gevoel van veiligheid in eigen buurt. De resultaten daarvan verwachten wij in het tweede kwartaal van 2020. Deze resultaten betrekken wij bij het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2021.

02. Versterken van de keten ‘zorg-veiligheid’

We hebben de verbinding en het vertrouwen tussen de verschillende partijen binnen het zorg- en veiligheidsdomein versterkt door het organiseren van GGZ-thema driehoeken in Haarlemmermeer. Daarnaast hebben wij actief deelgenomen aan de Spoedzorgketen GGZ Zuid Kennemerland en Haarlemmermeer en het Zorg- en Veiligheidshuis Kennemerland. Ook hebben wij ons voorbereid op de nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor de gemeente binnen de Wet Verplichte GGZ die per 1 januari 2020 in werking is getreden. Met de GGZ-themadriehoeken en lokale en regionale samenwerking hebben we de regie op het zorg- en veiligheidsdomein versterkt.

03. Aanpak ondermijning / georganiseerde criminaliteit

Het plan van aanpak woon- en adresfraude is vastgesteld en er is een start gemaakt met de uitvoering. Alle handhavers zijn aanwezen als BRP-toezichthouder en acht handhavers hebben een opleiding hiervoor gevolgd. In 2019 zijn negen adressen gecontroleerd.

Bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen wordt in het onderzoek naar ondermijning meerdere keren benoemd als locatie waar veel criminaliteit plaatsvindt. Er is een integraal project opgestart in samenwerking met de politie, belastingdienst en omgevingsdienst om de criminaliteit aan te pakken. Daarnaast zijn er overleggen georganiseerd met de eigenaar om het terrein structureel vrij te houden van criminaliteit.

Door een mysteryguest zijn controles gehouden bij zes massagesalons omdat daar het vermoeden was dat er seksuele handelingen werden verricht. Bij alle gecontroleerde massagesalons bleek er sprake van een seksuele inrichting en zijn daarom gesloten geweest voor drie maanden.

04. Integraal samenwerken aan contraterrorisme, extremisme en radicalisering

In 2019 hebben we een werkgroep aandachtsfunctionarissen CTER binnen de gemeente Haarlemmermeer opgericht. Deze aandachtsfunctionarissen zijn uitgebreid getraind. Daarnaast hebben we 74 eerstelijns professionals, werkzaam bij de gemeente Haarlemmermeer, getraind om te signaleren. We hebben onze informatiepositie binnen de samenleving verstevigd. 

05. Het uitvoeringsprogramma Veiligheid realiseren

Naast de vier raadsprioriteiten hebben wij samen met onze veiligheidspartners een grote hoeveelheid andere activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan onze maatschappelijke opgave. Kortheidshalve verwijzen we voor de terugblik naar het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2020 (2019.0058224), dat wij op 7 januari 2020 aan de gemeenteraad hebben gestuurd.