Beleidsdoel A: Haarlemmermeer is een aantrekkelijke, duurzame en veilige vestigingsplaats voor kleine en (middel)grote ondernemingen.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
De huidige en toekomstige economische dynamiek in de gemeente en omliggende metropoolregio levert nieuwe en andersoortige kansen en uitdagingen op dan voorheen. Het gemeentelijk beleid moet flexibel en adaptief zijn om goed aan te sluiten op de ontwikkeling van de wensen van zowel ondernemers als hun klanten.
We richten ons zowel op het duurzaam ontwikkelen van nieuwe werklocaties als op het herstructureren en transformeren van verouderde locaties die niet meer in lijn zijn met de behoefte en ontwikkelingen van deze tijd. Nog meer dan in het verleden worden de functies werken, wonen en de gewenste voorzieningen in samenhang ontwikkeld met als doel een goede werk- en verblijfsomgeving te bieden. Ook zetten we ons in om (beginnend) ondernemerschap in Haarlemmermeer zoveel mogelijk te stimuleren en te faciliteren. Dit doen wij door verbinding met anderen te organiseren en aanvaardbare ruimte in de regels te betrachten.
Wij streven we naar een duurzame economische ontwikkeling en zetten in op de transitie naar een circulaire samenleving. Grondstoffen raken op en we merken dat onze huidige manier van consumeren en produceren op den duur niet meer houdbaar is. Om onze welvaart en welzijn op het gewenste peil te houden zullen we anders moeten omgaan met de middelen die onze welvaart tot stand brengen.
Activiteiten
01. Het ondersteunen, faciliteren en stimuleren van het startend ondernemerschap en MKB om zich krachtig te ontwikkelen en innoveren. |
02. Invulling geven aan korte en lange termijn arbeidsmarktbeleid. |
03. Verbeteren kwaliteit werklocaties en de aansluiting van het aanbod op de veranderde vraag. |
04. Het ondersteunen en faciliteren van ontwikkelingen in het aanbod van commerciële voorzieningen. |
05. Economische research en gegevensbeheer. |
06. Beheren en onderhouden van gebouwen niet voor openbare dienst. |
Toelichting
01. Het ondersteunen, faciliteren en stimuleren van het startend ondernemerschap en MKB om zich krachtig te ontwikkelen en innoveren
Het programma Zaai heeft dit jaar weer diverse startende ondernemers in Haarlemmermeer gestimuleerd door middel van individuele coaching, masterclasses, intervisiesessies en netwerkvorming. MKB-ondernemers die in zwaar weer verkeren kunnen terecht bij het IMK-initiatief “155 Help een bedrijf”. Hierbij vindt vroeg signalering plaats van financiële en andersoortige problematiek en kan doorverwijzing naar relevante partijen, die hulp kunnen bieden, plaatsvinden. Om succesvol ondernemerschap onder de aandacht te brengen, ondersteunen we de organisatie en uitreiking van diverse ondernemersprijzen als de ZPNET-ondernemersprijs en de Meerbusiness-ondernemersprijs. Het Startersplatform heeft ook dit jaar weer plaatsgevonden en veel beginnend ondernemers met elkaar in contact gebracht. In het landelijk stedennetwerk G40 delen we kennis over ondernemerschap in al haar facetten en lobbyen indien nodig richting rijksoverheid. Afgelopen periode was onze bestuurder voorzitter van de themagroep Ondernemerschap die dit jaar ging over de uitwerking van het MKB-actieprogramma en de aanzet tot de MKB-deals.
02. Invulling geven aan korte en lange termijn arbeidsmarktbeleid
De activiteiten die hieronder vallen zijn vaak verbonden aan de activiteiten die uitgevoerd worden in het Programma Zorg en Werk, beleidsdoel C (Onze inwoners zijn economisch zelfstandig; werk boven uitkering). Ze beogen dat inwoners een bestaansminimum hebben wanneer zij (tijdelijk) niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Zowel de korte als de lange termijn arbeidsmarktactiviteiten richten zich op het verbinden van de partijen die nodig zijn om de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen. Dit zijn de zogeheten drie O’s; Onderwijsinstellingen, Overheden en Ondernemers. Centraal hierin staat dat een goede en nauwe samenwerking tussen de drie O’s ervoor zorgt dat mensen goed passen bij de huidige en toekomstige arbeidsmarktvraag en daardoor geen aanspraak hoeven te maken op een uitkering, minimaregelingen en/of schuldhulpverlening. Als overheid hebben we hier een verbindende rol. Voorbeelden zijn de Alliantie Arbeidsmarkt en Onderwijs, de samenwerking in House of Skills en deelname aan enkele door het rijk gesubsidieerde projecten zoals Smart Makers Education en Co-creatie in de Zorg. Om de kansen voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt te vergroten hebben we ons in 2019 wederom ingezet voor het stimuleren van sociaal ondernemerschap, sociale inkoop en social return. Zo vragen we aan de opdrachtnemers van onze grote opdrachten (aanbestedingen) om bijvoorbeeld specifiek voor 50+ers of voor jongeren zonder startkwalificatie banen te creëren. Ook kopen we, als organisatie, steeds meer producten en diensten in bij sociaal ondernemers.
03. Verbeteren kwaliteit werklocaties en de aansluiting van het aanbod op de veranderde vraag
De gemeenteraad heeft de strategie werklocaties gemeente Haarlemmermeer 2019 vastgesteld. De strategie is een instrument ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit en toekomstbestendigheid van werklocaties in Haarlemmermeer. De strategie voor werklocaties uit 2016 voldeed niet meer. Wij hebben deze daarom herzien in relatie tot nieuwe ontwikkelingen, zoals de gemeentelijke herindeling, schaarste op de markt voor bedrijventerreinen en kantoren, aandacht voor economische diversificatie en de grotere economische rol van Haarlemmermeer in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij de mogelijke gebiedsontwikkeling Zuidwest Amsterdam-Schiphol-Hoofddorp (ZWASH). De strategie geeft de kaders aan voor het gemeentelijk beleid voor de komende jaren. De gestelde opgaven en uitgangspunten betreffen onder meer het aanpakken van verouderde bedrijventerreinen, ruimte houden voor bepaalde typen bedrijvigheid en herprofilering van bepaalde werklocaties. Hierbij streven wij naar een goede publiek en private samenwerking tussen- gemeente en onder meer parkmanagementorganisaties, die verantwoordelijk zijn voor het parkbeheer.
04. Het ondersteunen en faciliteren van ontwikkelingen in het aanbod van commerciële voorzieningen
In 2019 is het 'Beleid voor commerciële voorzieningen; regels en ruimte' vastgesteld. Met dit integrale beleid voor detailhandel, horeca en commerciële dienstverlening zet Haarlemmermeer in op aantrekkelijke centra voor inwoners en ondernemers en clustering. De basis van het recente beleid voor commerciële voorzieningen zijn analyses, een evaluatie van het vorige beleid en een participatietraject. De koers voor centra, pijlers en beleidsregels in dit beleid geven richting aan ontwikkelingen. Dit beleid geeft binnen kaders ruimte in centra en daarbuiten, waarbij de beleidsregels duidelijkheid geven. Ook zetten we in op lokaal ondernemerschap en diversiteit door onder andere samenwerking met ondernemers en vastgoedeigenaren en het mogelijk maken van functiemenging. Wij zoeken actief de samenwerking met marktpartijen (en belanghebbenden). Dit doen wij door onder andere Bedrijven Investeringszones (BIZ) te ondersteunen. Dit heeft ertoe geleid dat in 2019 de BIZ Graan voor Visch Zuid is opgericht.
5. Economische research en gegevensbeheer
Dit betreft onderzoek, analyse en publicatie van werkgelegenheidsstatistieken. De mutaties in werkgelegenheid en leegstand bij bedrijven, kantoren en winkels worden gemonitord en geanalyseerd om beleid te toetsen. De rapportage ‘werkgelegenheid Haarlemmermeer 2019’ geeft aan dat de doelstellingen om de economische groei en werkgelegenheid te bevorderen zijn gehaald. Het aantal banen is toegenomen met 5%. Het totaal komt hiermee op 170.200 banen. De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is niet eerder zo hoog geweest. Dat is ook gunstig voor de regio, want drie van de vier werknemers wonen niet in onze gemeente.
06. Beheren en onderhouden van gebouwen niet voor openbare dienst
Voor het beheren en onderhouden van gebouwen niet voor openbare dienst wordt verwezen naar de paragraaf vastgoed.