Beleidsdoel B: Het versterken van onze strategische positie door samenwerking in de regio, met een focus op de logistiek, kennisintensieve en (inter)nationale dienstensectoren en op de maatschappelijke inpassing van de luchtvaart.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Er is een gedeeld belang binnen de Schipholregio en de Metropoolregio Amsterdam om de economische positie van de regio te versterken en onze samenwerking als metropool voort te zetten en verder te ontwikkelen. Internationale concurrentiestrijd gaat steeds meer over metropolen en deze beïnvloeden ook steeds meer de nationale economie. Ook vraagstukken zoals diversificatie van de economische sectoren, circulaire economie, een internationaal aantrekkelijk voorzieningenniveau en human capital zijn van regionaal belang en vragen om schaalgrootte voor een effectieve en optimale aanpak. Wij willen samenwerken met aangrenzende gemeenten, provincies, Rijksoverheid, private partijen en kennisinstellingen op voor ons belangrijke vraagstukken. Wij zorgen ervoor goed vertegenwoordigd te zijn in de verschillende regionale samenwerkingsstructuren. Vanuit de aanwezige krachtige sectoren stimuleren we de diversificatie voor het verder ontwikkelen van de economische structuur.
De Metropoolregio Amsterdam - kortweg MRA - is het informele samenwerkingsverband van 32 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Stadsregio Amsterdam. In deze regio bestaan er een aantal aan elkaar gekoppelde samenwerkingsverbanden waarin gewerkt wordt aan het vergroten van de gezamenlijke economische kracht:
- In het Platform Economie van de MRA werken we met de regionale overheden samen. Het gaat om uitdagingen die voortvloeien uit veranderingen in de regionale economische structuur. Binnen dit platform vindt regionale afstemming plaats over onder andere de thema’s hotels, vraag en aanbod van werklocaties (Plabeka), onderwijs en arbeidsmarkt, toerisme, vastgoed marketing, economische verkenningen, Europese samenwerking en commerciële voorzieningen. De Amsterdam Economic Board (AEB) heeft als missie de welvaart en het welzijn in de metropoolregio Amsterdam duurzaam te versterken. Dit gebeurt door samen met bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in te zetten op samenwerking, innovatie en economische groei. De board richt zich op vijf, onderling samenhangende, grootstedelijke uitdagingen. Deze uitdagingen zijn ‘Circulaire Economie’, ‘Digitale Connectiviteit’, ‘Gezondheid’, ‘Mobiliteit’ en ‘Talent voor de toekomst’. Deze uitdagingen zijn relevant voor alle grootstedelijke regio’s in de wereld.
- Amsterdam inbusiness (aib) is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer dat zich richt op acquisitie en relatiebeheer van internationale investeerders in de metropoolregio Amsterdam.
Schiphol en Haarlemmermeer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dit is een essentieel onderdeel van de positie van Haarlemmermeer binnen de regio. Wij willen samen met andere partijen in de regio de verwevenheid en wisselwerking tussen de luchthaven Schiphol, de economie en de kwaliteit van de leefomgeving verder ontwikkelen. Een internationaal sterke luchthaven heeft een sterke regio en daarmee ook een sterke gemeente nodig. Haarlemmermeer neemt met dit doel deel aan de besluitvormingstrajecten rondom de ontwikkeling van Schiphol. Daarmee zijn wij in staat mede richting te bepalen.
Activiteiten
01. Het sturen op een kwalitatief sterke regionale hotelmarkt. |
02. Een leidende rol spelen binnen de regionale logistieke sector. |
03. Het stimuleren van regionale en Europese samenwerking in de transitie naar een circulaire economie. |
04. Economische Agenda Amstelland-Meerlanden |
05. Het actualiseren van de Plabeka afspraken. |
06. Gezamenlijke internationale marketing en acquisitie. |
07. Het regionaal monitoren van commerciële voorzieningen. |
08. Het positief ontwikkelen van de verwevenheid tussen luchthaven en samenleving. |
Toelichting
01. Het sturen op een kwalitatief sterke regionale hotelmarkt
Het bestuurlijk overleg van het Platform Economie heeft in juni 2019 ingestemd met het MRA Ontwikkelkader en expertteam verblijfsaccommodaties. In de tweede helft van 2019 is nog een werkwijze voor het expertteam opgesteld. Het MRA ontwikkelkader verblijfsaccommodaties is het instrument dat ingezet zal worden voor de regionale afstemming in het kader van de ladder van duurzame verstedelijking en vindt plaats op deelregionaal niveau. Het geldt voor alle nieuwe hotelontwikkelingen en uitbreidingen van 50 slaapplaatsen en meer. Het sluit aan bij de wens van de bestuurders om enerzijds de groei van het toerisme te faciliteren en anderzijds te zorgen voor gebiedsversterkende ontwikkelingen en verdere spreiding van toerisme over heel de MRA. De bedoeling is dat het ontwikkelkader in 2020 in alle MRA-gemeenten wordt geïmplementeerd in de ontwikkelprocessen (procedures). In Haarlemmermeer gebeurt dat in samenhang met het verblijfsaccommodatiebeleid, dat moet zorgdragen voor een kwalitatief sterke en gediversifieerde verblijfsaccommodatiesector in Haarlemmermeer.
02. Een leidende rol spelen binnen de regionale logistieke sector
In het afgelopen jaar is de Amsterdam Logistics Board weer in het leven geroepen onder voorzitterschap van Schiphol. De wethouder Luchthavenzaken zit hierin namens Haarlemmermeer. Ook werkt Haarlemmermeer ambtelijk goed samen om de logistiek schoner en slimmer te krijgen via de projectgroep Ruimte en Infra die onder voorzitterschap staat van SADC.
03. Het stimuleren van regionale en Europese samenwerking in de transitie naar een circulaire economie
Op economisch gebied vervult de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een voortrekkersrol in de kennis- en circulaire economie. Haarlemmermeer heeft hierin, vanuit het bestuurlijk trekkerschap voor circulaire economie, een belangrijke rol. In het afgelopen jaar hebben we uitvoering gegeven aan het Ontwikkelprogramma Circulaire Economie en bijgedragen aan een toekomstbestendige economie in Haarlemmermeer en regio. Onze inzet is gericht op ruimte bieden voor marktinitiatieven, leren en kennisdelen en het benutten van kansen voor slimme samenwerkingen. Als gemeente stellen we ons actief op als partner bij het stimuleren en faciliteren van circulaire innovaties en het stimuleren van opschaling. Wij hebben tijdens de MRA Duurzaamheid Top in oktober 2019 concrete afspraken gemaakt met betrekking tot circulair inkopen, circulair bouwen en monitoring. Daarnaast is een stevige voedingsbodem gelegd met de start van het toekomstbestendig maken van werklocaties in Haarlemmermeer en lopen hierin voorop in de regio. Met betrokken ondernemers en parkmanagement zijn stappen gezet in het treffen van onder meer energieprojecten bij een aantal bedrijventerreinen, waaronder Spoorzicht, ABP Lijnden en De President. Het traject Toekomstbestendige Werklocaties zal worden voortgezet. Dit zal ook in samenhang met een gezamenlijke aanpak binnen de MRA, in samenwerking met Projectbureau Herstructurering Bedrijventerreinen worden opgepakt.
04. Economische Agenda Amstelland-Meerlanden
In 2019 is op uitnodiging van Amstelland-Meerlanden (AM) de gedeputeerde Economie van de provincie Noord-Holland tevens bestuurlijk trekker van Plabeka op bezoek geweest. Doel van dit bezoek was om duidelijk te maken dat AM, op niet al te lange termijn, tegen een ruimtetekort aan zal lopen wanneer de Plabeka ramingen niet worden bijgesteld.
Verder heeft AM in 2019 uitvoering gegeven aan de navolgende acties:
• een voorstel ingediend bij Plabeka over welke bedrijventerreinen en kantorenlocaties ten uitvoer moeten worden gebracht om aan de marktvraag te kunnen voldoen;
• de resultaten van het onderzoek “Werklocaties Amstelland-Meerlanden, inspelen op veranderende markten” ingebracht bij het herijken van de vraagraming Plabeka 3.0;
• in het verband van de Greenport Aalsmeer is AM, samen met het MRA platform Ruimte, gestart met een onderzoek om te komen tot een versnelling van de transformatie van de verouderde glastuinbouwgebieden.
05. Het actualiseren van de Plabeka afspraken
Op dit moment is de derde uitvoeringsstrategie Plabeka 3.0 van kracht. Echter, de economie groeit en verandert snel en dat is merkbaar. Waar de regio en Haarlemmermeer eerst te maken had met leegstand en overschotten van werklocaties, ontstaat nu het beeld dat het voor specifieke segmenten is omgeslagen in een tekort. In Plabeka 3.0 is, in het kader van flexibel en adaptief beleid, afgesproken om jaarlijks de bestuurlijke afspraken tegen het licht te houden en deze waar nodig bij te stellen. Meerdere ontwikkelingen en onderzoeken in 2019 hebben hiertoe aanleiding gegeven waardoor is gestart met de actualisatie van de uitvoeringsstrategie Plabeka 3.0. Ter voorbereiding op de actualisatie van Plabeka 3.0, heeft Haarlemmermeer (en AM) in 2019 haar werklocaties geïnventariseerd. Doel hiervan was om een totaal AM-overzicht aan Plabeka aan te bieden met werklocaties die in de tijd naar voren gehaald dienen te worden qua ontwikkeling om zodoende aan de economische vraag te kunnen voldoen zonder dat op termijn voor de leegstand wordt gebouwd.
06. Gezamenlijke internationale marketing en acquisitie
Ons doel is een hogere economische inbreng (werkgelegenheid, bezettingsgraad kantoren en bedrijventerreinen, economische stabiliteit door diversificatie en innovatie, alsmede waarde gronden). Daarom dragen wij onze positionering als ‘Airport City’ binnen de MRA internationaal sterker uit en brengen wij duidelijker in kaart wat onze unieke positie als Haarlemmermeer is. Dit gebeurt zowel bij de acquisitie van internationale investeerders alsmede bij de al gevestigde ondernemers. Voor het behouden van deze laatste groep worden zij bezocht en ondersteund. De voorbereidingen zijn getroffen voor een website voor de internationale markt waarin wij de kantoren- en bedrijvenlocaties gaan presenteren. Daarnaast zijn in de samenwerking met ‘service providers’ (accountants, advocaten, vastgoedpartijen) de eerste gesprekken gevoerd om intensiever op te trekken op het gebied van acquisitie. Voor de acquisitie van internationale investeerders werken wij in regioverband samen onder de naam ‘amsterdam inbusiness’ (aib). Hier wordt uitvoering aangegeven door gezamenlijke buitenlandse acquisitiereizen, presentaties op (inter)nationale beurzen en het begeleiden van internationale bedrijven die zich in onze metropoolregio willen vestigen (factfinding trips). Tenslotte zijn wij partner van Vastgoedmarketing MRA waarbij wij deelnemen aan (inter)nationale evenementen als de PROVADA, MIPIM en Expo Real.
07. Het regionaal monitoren van commerciële voorzieningen
We namen deel aan het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 onder regie van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Dit koopstromenonderzoek biedt essentiële informatie voor overheid, markt en consumenten over veranderingen in vraag en aanbod in de detailhandel in de Randstad. De uitkomsten zijn begin 2019 gedeeld met belanghebbenden. Daarnaast leveren we input voor de jaarlijkse provinciale detailhandelsmonitor van provincie Noord-Holland. In deze monitor worden alle feiten rondom de detailhandel in Noord-Holland opgenomen op het gebied van winkelaanbod, werkgelegenheid in de detailhandel, leegstand, draagvlak, plannen en initiatieven. De verzamelde gegevens gebruikt de provincie voor het uitvoeren van het provinciale detailhandelsbeleid en deze worden daarnaast gebruikt door de regionale adviescommissie detailhandel Noord-Holland Zuid (ADZ). Wij hebben zitting in de Regionale Adviescommissies Noord-Holland Zuid (ADZ) waar we met de gemeenten in de regio initiatieven afstemmen en nemen deel aan de MRA werkgroep voor detailhandel en centrumontwikkelingen.
08. Het positief ontwikkelen van de verwevenheid tussen luchthaven en samenleving
Onze kernboodschap is het zoeken naar de balans tussen leefbaarheid en de ontwikkeling van de luchthaven. Het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving en het handhaven van de kwaliteit van het internationale netwerk moeten wat ons betreft hand in hand gaan. We hechten grote waarde aan het informeren van onze gemeenteraad en inwoners als het gaat om de ontwikkeling van de luchthaven. In het vierde kwartaal van 2019 heeft daarom een vierluik plaatsgevonden: een raadsdebat over de voortgangsrapportage luchthavenzaken 2018-2019, een informatieve raadsbijeenkomst met Schiphol en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), een brede regionale informatiebijeenkomst van het RIVM over het onderzoek naar ultrafijnstof en een werkbezoek van de gemeenteraad aan de KLM, LVNL en Schiphol. Ook heeft de minister van IenW een werkbezoek in september afgelegd aan onze gemeente en is in gesprek geweest met het college, inwoners en ondernemers. In 2019 hebben we ons op verschillende manieren ingezet voor veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid, wonen en vliegen, economie en werkgelegenheid, vracht en innovatie. Deze inzet hebben we in verschillende trajecten, bijeenkomsten en overlegorganen onder de aandacht gebracht van de minister, bij Schiphol en andere relevante partijen in onze regio.