Vastgoed

Portefeuillehouder: Sedee - Schuitemaker

De gemeente beschikt over een diverse en dynamische vastgoedportefeuille die bestaat uit gebouwen, in gebruik gegeven gronden via een bijzondere overeenkomst en gronden belast met een zakelijk recht. Dit vastgoed wordt primair ingezet voor het huisvesten van maatschappelijke organisaties en ter ondersteuning van een beleidsdoel. Een deel van de portefeuille is strategische voorraad welke dient als instrument voor gebiedsontwikkelingen op de korte en lange termijn.

Wij streven naar een optimale balans tussen maatschappelijk en financieel rendement. Het uitgangspunt is om de vastgoedportefeuille zo effectief en doelmatig mogelijk in te zetten. Vastgoed is daarbij een middel en geen doel op zich, het in bezit hebben van vastgoed is dit ook niet. Zowel het huren van panden of het huisvesten in accommodaties van derden is ook een mogelijkheid om in een (tijdelijke) vraag te kunnen voorzien.

De vastgoedorganisatie werkt binnen de kaders van het beleidskader vastgoed (2022.0002604). Met dit beleidskader hebben we een instrument in handen voor doeltreffend en professioneel portefeuillebeheer. De afgelopen jaren is met succes ingezet op het verder professionaliseren en verbeteren van de gemeentelijke vastgoedorganisatie. Met de stappen die hierin zijn gezet zijn wij in staat om de portefeuille op strategisch, tactisch en operationeel niveau effectief en efficiƫnt te beheren en de organisatie professioneel te adviseren en ondersteunen op alle soorten vastgoedvraagstukken.

Het afgelopen jaar is veel inzet besteed aan verschillende aankopen in het kader van de wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) en de huisvesting van statushouders en spoedzoekers. De vastgoedorganisatie heeft hierin een belangrijke adviserende en faciliterende rol bij het aankopen en beheren van dit vastgoed.

Ook de verduurzaming van de vastgoedportefeuille neemt steeds concretere vormen aan, met als resultaat het vaststellen van de routekaart verduurzaming maatschappelijk vastgoed (2023.7963379).