Inleiding

Het BBV bepaalt dat in de programmabegroting en jaarstukken paragrafen worden opgenomen, waarin de beleidslijnen worden vastgelegd met betrekking tot beheersmatige aspecten en lokale heffingen. Doel van de paragrafen is dat onderwerpen die versnipperd in de begroting staan worden gebundeld in een kort overzicht, zodat we u voldoende inzicht bieden. De paragrafen geven een dwarsdoorsnede van de jaarstukken en leveren daarmee extra informatie voor het beoordelen van de financiële positie.

Een korte toelichting op de paragrafen:

Lokale heffingen

Hierin worden de beleidsvoornemens voor de lokale lasten en een overzicht van de diverse belastingen en heffingen opgenomen.

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Hierin worden de risico's gerelateerd aan de weerstandscapaciteit. Ook wordt in deze paragraaf ingegaan op de schulpositie van de gemeente en zijn kengetallen over de financiële positie opgenomen.

Onderhoud kapitaalgoederen

Aan de orde komen de onderhoudstoestand en de kosten van negen soorten kapitaalgoederen.

Vastgoed

In deze paragraaf wordt ingegaan op het beheer van de vastgoedportefeuille.

Financiering

Hierin wordt het uitvoeren van de treasuryfunctie beschreven en inzicht gegeven in de rentelasten.

Bedrijfsvoering

Deze paragraaf beschrijft de ontwikkelingen op het terrein van sturing en beheersing van de organisatie. Tevens wordt gerapporteerd over de rechtmatigheid van het financieel beheer.

Verbonden partijen

Een beschrijving van onze participaties in rechtspersonen waarin bestuurlijke invloed wordt uitgeoefend en waarmee financiële belangen zijn gemoeid.

Grondbeleid

In deze paragraaf worden de hoofdlijnen van het grondbeleid verwoord.

Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid (Woo)

Artikel 3.5 van de Woo schrijft voor dat een bestuursorgaan in de jaarstukken verantwoording aflegt inzake de uitvoering van de wet, mede in relatie tot de beleidsvoornemens.

Toezichtinformatie

Het uitgangspunt is dat de raad toeziet op de uitoefening van medebewindstaken door het college. Daarnaast heeft de provincie vanuit interbestuurlijk toezicht behoefte aan systematische informatievoorziening op een aantal specifieke beleidsterreinen.