Voorwoord

Geachte leden van de raad,

Voor u liggen de Jaarstukken 2023. Het college van burgemeester en wethouders legt hierin verantwoording af over de uitvoering van het beleid zoals dat is afgesproken in de Programmabegroting 2023-2026.

In de vastgestelde Programmabegroting 2023-2027 was voor de jaarschijf 2023 een positief saldo geraamd van € 4,0 miljoen. Dit was inclusief de effecten van de septembercirculaire 2022. Het netto-rekeningresultaat 2023 is vooral door enkele incidentele oorzaken € 3,3 miljoen hoger. Hierbij zijn de voorgestelde budgetoverhevelingen verrekend. Relatief gezien is de afwijking ten opzichte van het geraamde saldo bij de programmabegroting slecht 0,5% van het totaal van de baten. Het netto-rekeningresultaat komt uit op € 7,3 miljoen. Voorgesteld wordt dit resultaat te storten in de reserve Schaalsprong ter dekking van de investeringen die nodig zijn om het grote aantal woningen te realiseren dat nodig is om de woningnood aan te pakken.

In 2023 is onder andere veel ambtelijke en bestuurlijke inzet gedaan om de kaders te stellen voor de gewenste woningbouw. Hiervoor was afstemming nodig met het Rijk, de provincie, de regio en ontwikkelaars. Verder zijn voor het fysiek domein nieuwe beheerplannen opgesteld, waarbij het Programma riolering en stedelijk water (PRSW) laat zien dat er veel maatregelen nodig zijn om onze bestaande wijken klimaatbestendig te maken.

In het sociaal domein blijft het beroep op de jeugdzorg groeien. Met maatregelen vanuit de Hervormingsagenda Jeugd moet deze groei de komende jaren beperkt worden. Over de invulling van deze maatregelen is in 2023 vooral landelijk gesproken. In 2024 moet de impact voor Haarlemmermeer duidelijk worden. Verder is voor een deel van onze inwoners de bestaanszekerheid een zorg. In 2023 hebben we gericht ingezet op ondersteuning van deze inwoners middels verruiming van de doelgroep voor het kindpakket en de energietoeslag.

Nieuw in 2023 is dat het college een rechtmatigheidsverantwoording aflegt aan de raad. Deze komt in de plaats van het oordeel van de accountant in de controleverklaring over de rechtsmatigheid van de financiële beheerhandelingen. In de Najaarsrapportage 2023 is al gemeld dat als gevolg van het niet naleven van de Europese aanbestedingsregels bij de gunning van opdrachten in verband met de opvang van Oekraïense ontheemden de verantwoordingsgrens wordt overschreden. Hiervoor is bewust gekozen, omdat het vanuit humanitair oogpunt ongewenst is dat deze mensen moeten verhuizen.

Wat ook dit jaar weer opvalt is dat we te maken hebben met onzekerheid over onze bijdrage uit het gemeentefonds. Enerzijds zorgt de decembercirulaire (mede) voor een overschot in het resultaat. Anderzijds zien we dat het toekomstige beeld ervoor zorgt dat we ons moeten voorbereiden op slechtere jaren.

De opzet van het jaarverslag en de jaarrekening is hetzelfde als voorgaande jaren. Waar mogelijk zijn de aanbevelingen vanuit de methode Duisenberg verwerkt. In de financiële hoofdlijnen leest u de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten.

Jurgen Nobel, wethouder Financiën